Zilele Centrului de Cultură ”George Apostu” ne-au oferit ”Spectacolul Lumii, Spectacolul Cărții”

Centrul de Cultură "George Apostu"
Centrul de Cultură „George Apostu”, Bacău

Toamna e anotimpul dărniciei, e perioada în care deschidem lada cu zestre și mai punem câte ceva de preț acolo. În această toamnă caldă și multicoloră cum n-a mai fost vreodată, Centrul de Cultură ”George Apostu” din Bacău a deschis lădița cu bogății culturale de neprețuit și a așezat acolo 25 de ani de la înființare.

Cum marile sărbători țin nu mai puțin de 3 zile, la ceas aniversar, Centrul de Cultură ”George Apostu ” și-a cântat sărbătoarea în perioada 14 – 17 octombrie 2015.

La această sărbătoare aniversară au participat mai mulți oameni de cultură, oficialități locale și județene, academicieni, dar și mulți oaspeți din Republica Moldova, care păstrează cultura la loc de cinste în Casa Mare a sufletului.

teatrul_bacovia
Teatrul Bacovia, Bacău

În cadrul evenimentului au avut loc mai multe decernări de diplome și insigne oamenilor de cultură, dar, ce e mai frumos se oferă la sfârșit, astfel, pentru a încununa opera, penultima seară a evenimentului a culminat cu un spectacol de teatru extraordinar.

Gazda spectacolului ”Spectacolul cărții, Spectacolul lumii” a fost Teatrul Municipal ”George Bacovia”, pe scena căruia s-a jucat acest spectacol imaginat și realizat de Geo Popa, directorul și tatăl spiritual al centrului „George Apostu”. Geo Popa a jucat în piesa de teatru împreună cu: Amir Keidarkhoda, Gheorghi Iorga, Constantin Dram și elevii Secției de coregrafie de la Colegiul Național de Artă „George Apostu” din Bacău, prof. coregraf Simona Baicu.

Astfel, pe scenă au defilat pline de grație, roadele și talentele acestui Centru de Cultură plin de istorie și tradiție culturală.

Spectacolul care l-a avut în prim plan pe Geo Popa, cel care i-a dăruit culturii un lăcaș doar al ei, întruchipat în Centrul de Cultură din Bacău, unic în țară, ne-a teleportat într-o altă dimensiune, cea a sufletului și cugetului, departe de grijile trupești. Fundalul sonor de o profunzime nemaiauzită ne-a atins cele mai sensibile coarde ale inimii și le-a făcut să vibreze.

Muzica divină, ruptă parcă de pe buzele îngerilor, ne-a adus deodată trecutul și prezentul în față, ne-a făcut să cugetăm și să privim adânc în noi.

Omul de geniu însuflețit de Geo Popa ne-a purtat ușor pașii pe toate palierele simțămintelor umane. Cufundat în beția în care a încerc ca să-și înece gândurile existențiale, omul de creație meditează în profunzime efemeritatea vieții, judecă pornirile ce-l fac vulnerabil și-i scot la iveală latura sensibilă, care-l egalează cu un muritor de rând.

Am călătorit în trenul vieții alături de artist și-am simțit cum pe lângă noi s-au perindat fel de fel de gânduri întunecate, care s-au desfătat dansând înflăcărat dansul deșertăciunii.

Muzica e sincronizată cu stările artistului și ale spectatorilor, de parcă ea le știe pe toate, ba mai mult, le coordonează.

După amar, dezamăgire și gânduri contradictorii, apare însă și soarele în chip de femeie sublimă, care sfarmă întunericul ce construiește în ființa noastră ziduri ce ne despart de fericire.

”Spectacolul lumii, Spectacolul Cărții” e spectacolul care-ți răscolește sufletul și caută să găsească lumina ce zace printre atâtea gânduri confuze. Prin această căutare de sine au trecut și spectatorii, oamenii de cultură înfrățiți cu frumosul.

Un spectacol ce ne-a picurat în suflet povestea oamenilor care caută șă-ți înțeleagă rostul și-ncearcă să lase moștenire ceva pe pământ.

Cortinele s-au închis, dar, noi am rămas încă blocați în acel univers al creației, sufletele noastre stau și acum pe o piatră seculară, privind cerul și ascultând apa. Căci, creația s-a născut din ceea ce-i aduce omului liniștea și-l apropie de Dumnezeu.

Cristina Morari