Ioan Iacob Heraclid, originar din Grecia, din Insula Creta, născut în 1511 și decedat în 1563 a fost mare domn al Moldovei între anii 1561-1563.
De la dascălul Ioan Lascaris a învățat literatură și a fost inițiat în artele filosofiei. Intrând în grija unui nobil grec – Iacob Heraclide, acesta i-a preluat numele, într-un mod illegal, după moartea lui și așa a avut multe de câștigat, printre care și titlul de principe.
În 1547, s-a încris la Universitatea din Montpellier, din Franța cu numele de Iacob de Marchetti. Acolo a studiat medicina, iar istoricul Leonclavius l-a descris drept fiind “un bărbat frumos la înfățișare, nu mare de stat, vânjos și cu draci în corp.”
În Franța îl cunoaște pe botanistul francez Charles de Clusius, care povestește ulterior că Iacob s-ar fi însurat într-un mod foarte discret cu o văduvă pe nume Gillete d’Andre, care avea și un copil. Se spune că acel copil a murit, strivit de căderea unui dulap, iar dat fiind faptul că Iacob dispăruse din oraș, a fost învinovățit de crimă.
Iacob pleacă la curtea regelui Henric al II-lea și participă, alături de armata franceză, la lupta pentru recucerirea orașului Metz.
Apoi, el părăsește Franța și intră în armata lui Carol al V-lea, iar în 1554, înfruntând armata de la Renty, este rănit și petrece câteva luni recuperându-se la Anvers și redactând “De Marini quod Teronovam vacant atque Jedini expugnatione”, în limba latină. Această scriere este tradusă în 1865 în limba română de către P. Rășcanu.
În 1555, Carol al V-lea îl investește pe Iacob conte și cavaler, iar acest lucru îi permite să acorde servicii notariale, să acorde titluri de doctori și chiar de poeți laureați.
În 1556 ajunge în Danemarca, Suedia, Polonia, Prusia, apoi în curtea lui Alexandru Lăpușneau, domnitor al Moldovei. Scopul lui Iacob era să ajungă la tronul Moldovei, de aceea a început să gândească un plan pentru complotarea domniei lui Lăpușneanu. Se împrietenește cu Moțoc, cu Albert Laski, cu Anton Szekelyi și cu Roussel. Cu ajutorul lor, după un timp și o fugă la Brașov, în Transilvania și mai ales cu ajutorul împăratului Ferdinand, Despot ajunge domn al Moldovei.
De menționat în timpul domniei lui sunt următoarele: numele de “Ioan-Vodă” luat de Despot, învrăjbia cu Laski, emiterea primului taler moldovenesc, după sistemul monetar din Occident, dar și faptele care i-au adus căderea: noi impozite pentru popor, reforma moravurilor și marginalizarea boierilor.
Despot – Vodă este omorât de lovitura buzduganului hatmanului Ștefan Tomșa, la 5 noiembrie, 1563, după care capul îi este împăiat și trimis la Constantinopol.
Viața, activitatea și istoria și faptele lui Despot-Vodă sunt, pe larg descrise în drama lui Vasile Alecsandri: “Despot – Vodă.”
Maria Bocicov