Anca Sigartău – „Cred în puterea civilizatoare a artei”

Anca_SigartauTheaterstock devine evenimentul exploziv al verii, ce întrece aştepările iubitorilor de spectacol, cultură şi divertisment. O veritabilă gamă de variaţii artistice defilează în perimetrul băcăuan, convertind visul directorului Teatrului Municipal „Bacovia”, Anca Sigartău, într-o realitate cu rezonanţe ample de strălucire şi frumos.

Constituind un festival de pionerat în domeniul cultural-artistic al Moldovei, Theaterstock debordează energie, dinamism şi fantezie prin suita de spectacole de teatru, muzică şi dans integrate amplului program propus.

Întrucât debutul a fost încărcat de iscusinţă şi spectaculozitate, programul festivalului continuă şi în această săptămână cu numeroase reprezentaţii demne de un public dens. Astfel, în zilele ce urmează vor fi aduse în atenţia spectatorilor noi spectacole stradale – Parada Narrnia, Phalanx Bamboo, Timebank, Le bal des anges, Nuit de lumière, By the wall, Arlecchino, Arianna e il Minotauro, piese de teatru, precum Fidelitate, de Chazz Palminteri; O zi din viaţa la nişte oameni, de Mihai Gălăţan; Pescăruşul, de Anton Pavlovici Cehov; LSD Theatre Show, de Christopher Durang; Frau Hess şi grădinile ei, de Milton Frederick Marcus sau concerte – Povestea soldatului, de Igor Stravinsky, 1Q Sapro, Canto d’Anime, Barcelona Gypsy Klezmer Orchestra.

Acestea sunt doar câteva dintre titlurile reprentaţiilor artistice ce se vor desfăşura în cadrul spaţiilor special destinate spectacolelor – Teatrul de Vară „Radu Beligan”, Centrul de Cultură „George Apostu”, Teatrului Municipal „Bacovia”, Piaţa Tricolorului, Berăria cu noroc, Pub S4 sau Parcul „Cancicov”. Artişti din diverse colţuri ale lumii vor transpune arta în spectacole inedite, vor aduce în prim-plan un ansamblu de valori menite să ne încânte sufletul şi privirea, să planteze în spiritualitatea noastră autenticitatea artistică, să ne înveţe să apreciem şi să slujim frumosul.

Anca Sigartău devine astfel, prin acest amplu proiect iniţiat, o emblemă a culturii băcăuane şi nu numai, un om la care pasiunea s-a converit în credinţa unei reuşite, aceasta mărturisindu-şi cu tărie convingerea că arta poate civiliza o societate: Cred în puterea civilizatoare a artei, indiferent de forma ei de exprimare și cred că teatrul este punct de plecare și de permanentă raportare pentru orice comunitate. Mai mult decât atât, aceasta relatează cu emoţie intenţiile şi preocupările ce au încolţit cu opt ani în urmă în mintea sa, privitor la organizarea acestui grandios festival: Visez din anul 2007 un asemenea eveniment în care bucuria artistică să aibă cale liberă, în care spectacolele dispuse în suită de cascadă pe o durată mai mare de timp să descătușeze energii. Pentru mine este importantă bucuria, evoluția ce descătușează energii, or acest festival va descătușa energii aducătoare de bucurii. Visez la acest festival de opt ani dar iată că l-am pus în ,,scenă” în doar o lună de zile. Probabil este o aventură nebunească să faci un asemenea eveniment într-un timp atât de scurt. De ce aventură? Una în care am pus la ,,bătaie” nu numai efortul a mai bine de o sută de oameni care sunt lângă mine în acest unic moment organizatoric din viața mea, dar și resurse financiare care trebuie justificate prin calitatea programului.

Pentru cei interesaţi de a vizualiza programul detaliat al Festivalului Theaterstock, vă invităm să accesaţi pagina oficială a Teatrului Municipal „George Bacovia”: http://www.teatrulbacovia.ro/

Adelina-Mihaela Poenaru


Publicat

în

,

de către