Cel mai grandios proiect teatral şi artistic din ţara noastră – Theaterstock International Arts Festival, iniţiat de noul director al Teatrului Municipal Bacovia, Anca Sigartău, se va desfăşura în perioada 1-16 august la Bacău. În cadrul amplelor spectacole ce vor avea loc de-a lungul acestor zile, spectatorii băcăuani şi cei interesaţi să participe la această măreaţă activitate culturală vor fi martorii unor spectacole de dans, teatru sau muzică, oferite de trupe din întreaga lume. Peste 1600 de artişti din ţări precum Franţa, Spania, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada, Ungaria, Serbia, Israel, Portugalia, Belgia, Olanda, Republica Moldova sau România vor veni în Bacău pentru a înfăţişa mai mult de 137 de producţii, desfăşurate în 23 de locuri de factură artistică.
Theaterstock reuneşte într-un eveniment remarcabil un număr impresionant de reprezentaţii teatrale muzicale (rock, fado sau muzică clasică) sau de dans (flamenco şi world-music), aparţinând unor importante centre culturale, precum Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Naţional Cluj, Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul German de Stat, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul Elisabeta sau companii internaţionale: Compagnie Off, Les Commandos Percu, Deabru Beltzak, Concha Jareno, Compagnie Bilbobasso, Theater Tol, Amanitas Fire Theater, DivadloTeatr, V.O.S.A, Il Posto, Antagon Theater Aktion, Cie Karnavires, Grotest Maru, De factor, Long Vehicle Circus, Barcelona Gypsy Kletzmer Orchestra.
Despre acest proiect, Anca Sigartău, directorul Teatrului Municipal din Bacău, mărturiseşte: Este un festival orientat către public, pe care ni-l dorim în număr cât mai mare şi pe care cu siguranţă îl vom avea alături. Este un festival a cărui temă – umbrelă de anul acesta este “We are one”, în ideea în care cred cu tărie că toţi, indiferent de zona artistică din care provenim sau în care activăm, slujim frumosului şi suntem, în ultimă instanţă, modelatori de suflete. Cred în misiunea formatoare a actului artistic în general şi a teatrului în particular, cred că într-o societate aflată în continuă dinamică şi cu un sistem al valorilor zdruncinat cultura este cea care face diferenţa. Cred în puterea civilizatoare a artei, indiferent de forma ei de exprimare şi cred că teatrul este punct de plecare şi de permanentă raportare pentru orice comunitate.
Adelina-Mihaela Poenaru