Theaterstock – spectacolul la un rang de senzaţie

theaterstock-e1438576341141-820x300Grandiosul Festival Internaţional de Artă Theaterstock a scăldat Bacăul, încă de la debutul său, în energia unei lungi şi intense călătorii în lumea spectacolului. Micul nostru oraş a devenit un spațiu al întâlnirii artistice și al exprimării libere, un spațiu care valorizează calitatea indiferent de zona de exprimare artistică, un spațiu care reunește zona teatrală de stat cu segmentul independent și inițiativa privată, cu arta stradală, cu muzica. Aceasta este mărturisirea Ancăi Sigartău, cea căreia îi datorăm standardul înalt de calitate la care a ridicat această amplă aventură culturală.

Festivalul de avengură a debutat febril cu Îmblânzirea scorpiei, reprezentată sub o nouă optică regizorală. Abordând faimoasa piesă a lui Shakespeare dintr-o altă perspectivă, mai aproape de zilele noastre, Anca Sigartău a dorit să prezinte faţetele femeii contemporane. Astfel, sub semnul creativităţii şi al îndrăznelii acesteia, dar şi a talentului şi efortului deosebit depus de actorii, ce s-au pregătit într-un timp scurt, de doar zece zile şi zece nopţi, piesa a devenit un joc al caracterelor societăţii actuale. Contrar scenariului clasic, „scorpia”, figură a femeii libertine, emancipate, nu a fost „îmblânzită”, aceasta dovedindu-şi deplina tărie de caracter şi emanciparea cuvenită, printr-o răzbunare faţă de partenerul său închis într-o cutie neagră şi trimis, probabil, spre neant. Piesa s-a bucurat de o măreaţă apreciere din partea publicului, iar cererea mare de bilete i-a determinat pe organizatori să presteze un al doilea spectacol al aceleaşi piese.

În mod categoric, Bacăul a respirat din plin în acest week-end dinamism, energie, spectacol şi artă. Senzaţionalul şi-a pus amprenta asupra multiplelor activităţi desfăşurate în cadrul spaţiilor culturale, pline de spectatori dornici de bogăţia şi frumuseţea culturii.

Le Concert de Feu, aflat în deschiderea secţiunii Street Art Performance, a reprezentat, de asemenea, un spectacol senzaţional pentru publicul băcăuan. Ineditul şi-a pus amprenta printr-un melanj impresionant dintre ritmul antrenant al tobelor, reprezentaţia actoricească a toboşarilor şi splendidul joc de artificii. Pe lângă acestea, dinamismul spectacolului a fost întregit de programul artistic stradal Les Girafes (Opérette Animaliere), ceea ce a conferit un plus de amuzament şi grandoare întregii prestaţii.

Programul Festivalului Theaterstock promite ca reprezentaţiile următoare să scalde spiritul băcăuan în aceeaşi beatitudine artistică deja conturată încă de la debut.

Adelina-Mihaela Poenaru