Este Wikipedia de încredere?

Wikipedia-logo-en-bigÎn contextul de informare actual, în care resursele de informare de pe internet sunt intens exploatate, Wikipedia se înscrie în fruntea enciclopediilor online care furnizează informaţii pe o vastă paletă de domenii de cunoaştere. Există, totuşi, voci care se întreabă asupra veridicităţii conţinuturilor prezentate de această bază.

Wikipedia constituie un proiect de informare non-profit, al cărui conţinut cuprinde peste 9 milioane de articole, redactate într-un număr mare de limbi. Aceasta a fost creată cu scopul de a prezenta un suport de informaţii ce explotează cunoştinţele referitoare la un anumit subiect, oferind astfel oamenilor, ce nu au posibilitatea de a consulta o sursă de specialitate, oportunitatea de a căpăta cunoştinţe despre tema dorită. Luând în considerare faptul că Wikipedia nu impune restricţii de accesare, ea se dovedeşte deosebit de utilă din punct de vedere social.

Ceea ce reprezintă un subiect de controversă în privinţa acestei enciclopedii rezidă, desigur, în veridicitatea pe care o prezintă aceste informaţii furnizate, dat fiind faptul că orice persoană are posibilitatea de a contribui la îmbogăţirea acestora, indiferent de nivelul de pregătire. Cei care pledează pentru încrederea acordată acesteia punctează ideea că informaţiile sunt verificate de către anumiţi editori, care le anulează atunci când constată falsitatea acestora sau neîntrunirea anumitor criterii.

Cu toate acestea, faptul că oricine poate adăuga sau modifica publicaţiile, fără a fi necesară o identificare a persoanelor sau o verificare a profilului educativ al acestora suscită pentru mulţi utilizatori grija autenticităţii informaţiilor. De altfel, recent a fost descoperit un caz în care un colaborator Wikipedia, care afirma despre sine că este profesor universitar, s-a dovedit a fi un tânăr de 25 de ani, fără bacalaureat. Mai mult, se poate pune cu uşurinţă la îndoială chiar şi nivelul de pregătire sau cultură al administratorului care verifică articolele publicate.

Adelina-Mihaela Poenaru


Posted

in

,

by