SUA – o altă lume

brooklyn_bridgeCe crezi? Merită să rupi câteva luni din viața ta, să vizitezi SUA? Dacă mă întrebi pe mine, nici nu își are rost răspunsul. Vă spun că toate trăirile și emoțiile de acolo nu se compară cu nimic.

Norocul a trecut și pe la mine și m-am trezit și eu in America. Și unde credeți? În Virginia. În Parcul Național Shenandoah – ești înconjurat de natură, un loc fantastic, o zonă în care animalele îți sunt prietene. Deși nu te cunosc, se plimbă liniștite pe lângă tine. Căprioare, urși, arici, veverițe, veverițe cu fălci (chipmunks) chiar și sconcsi, păsări precum bufniță și diferite specii de vulturi – toate creează un paradis. Limita de viteză în parc era de 10 la oră, nu îți era permis să sperii animalele, sub nicio formă să le rănești. Nici să le hrănești nu ai voie.

Am lucrat la un restaurant, împreună cu alți 5 români, printre care și vărul meu, unde pregăteam tot felul de salate și prăjituri pentru clienți, uneori serveam, alteori invitam clienții în restaurant. O doamnă a întrebat o dată dacă nu poate servi masa, pe terasă. Răspunsul a fost că poate, dar numai dacă dorește să mănânce în compania ursului, pentru că sigur va fi atras de mirosul îmbietor de friptură. Lucruri care sunt firești la noi, acolo erau interzise și toate numai pentru siguranța vizitatorilor.

Era un loc minunat, dar avea și părți mai puțin plăcute pentru noi, cei veniți din mijlocul civilizației. Nu aveam semnal, deloc! Singurul loc în care puteai merge să vorbești puțin cu familia, era la restaurant. Eram rupți de lume și o singură dată pe săptămână, mergeam în oraș să ne facem cumpărăturile.  Dacă ești în căutare de un loc în care să te deconectezi, să te detașezi de lumea înconjurătoare, Shenandoah National Park este mediul perfect.

Animalele stateau aproape, chiar foarte aproape de noi. Ba chiar am avut o experieță cu un urs, de mi-a stat inima în ursloc. Să v-o împărtășesc și vouă. Pe când plecam la muncă, într-o dimineață, cu o stare de spirit parcă prea bună, întâlnesc o ursoaică alături de puii ei, la mai puțin de 5 metri de mine. Chiar în dimineața aceea, îmi vine cheful de sport și aleg să alerg până la muncă, pe o alee din pădure. Trec de o cabană și văd sărind ceva în iarbă. Pui de căprioară, îmi zic. Nu, nu e bine, sunt negri. Îmi dau brusc seama că sunt pui de urs și alarmată mă uit după „mamă”. O văd la câțiva metri, ridicată în două labe, ațintindu-mă cu ochii ei ageri. Ce mă fac? Am fost instruită să nu fug și să nu mă întorc cu spatele. Încerc să-mi găsesc calmul și fac pași mari în spate până cotesc după cabană, după care, o iau la fugă până la strada principală. Abia atunci mă întorc și văd ursoaica rămasă în aceeași poziție, continuând să mă privească. Am ajuns la muncă și am tremurat toată ziua. Pe bună dreptate! Cred că am avut parte de un final fericit, doar pentru că animalele de acolo sunt obișnuite cu oamenii, pentru că, să sperii un urs care are pui, nu este cel mai indicat lucru.

O altă experiență a fost cu o veveriță cu fălci, numită acolo chipmunk. Este o veveriță de câțiva cetimetri. Și ce credeți? M-a mușcat. Tot în drum spre muncă, găsesc un om care ține un animăluț slăbit, în mână. Întreb ce s-a întâmplat și îmi spune că a gasit-o așa cu câteva zile în urmă. Acum voia să îi dea drumul să vadă dacă și-a revenit. Vreau să o iau îm mână și înainte să o prind eu, mă prinde ea de deget, rămânând suspendată cu dinții încleștați de degetul meu. Reușesc să o dau jos și spun că nu am nimic. Omul se uită serios la mine și îmi zice că este posibil ca veverița să aibă rabie. Am înghețat. Ajung la muncă, păstrez secretul până la amiază, când vine vărul meu, la schimbul 2 și îi povestesc întâmplarea. Începe să râdă cu poftă și îi spune șefului. Brusc devin amuzamentul întregului restaurant. După ce se amuză copios, șeful mă asigură că nu voi păți nimic. Cine poate fi mușcat de o veveriță de câțiva centimetri? EU!

În aceste 4 luni petrecute în SUA am avut ocazia să mergem în peșteri, expediții prin pădure, parcuri de distracție nemaipomenite, ne-am dat în carusele uriașe, am mers cu limuzina la un meci de baseball, am trăit experiențe minunate. La plecare, am vizitat Washingtonului si New York- ul. Nu poți merge în America și să nu vezi New York – ul. Este un oraș veșnic treaz, cu forfotă permanentă, clădiri imense, bineînțeles cu faimosul Times Square și cu impozantul Brooklyn Bridge. Am avut ocazia să le vedem și din vârful – Top of the Rock al clădirii General Electric care face parte din complexul Rockefeller Center, faimos, printre altele, și pentru patinoarul care apare în numeroase filme.

Experiența m-a îmbogățit. Am revenit cu o nouă perspectivă asupra vieții și cu dorința de a cunoaște și de a călători cât mai mult.

Elena Golăi