Strop de superstiție

SupranaturalCând ești în România, poartă-te ca românii! Respectarea obiceiurile țărilor în care mergem este importantă pentru locuitori. Este o formă de respect și de aceea trebuie să ne documentăm înainte de a vizita alte meleaguri. Nu vrei să pui mâna pe mâncare și să superi un german și nici să vorbeși prea tare și să deranjezi chinezul. Fiecare țară are ideile ei și am face bine să le respectăm. Alături de acestea sunt și superstițiile și tradițiile specifice pământului pe care pășim.

Încă de la începuturile noastre care s-au pierdut în istorie, multora dintre noi ne-a plăcut să credem în supranatural și, temându-ne de necunoscut, am pus tot ce se întâmpla pe seama unei puteri superioare. Astfel că un strop de superstiție ne-a ajutat să găsim o logică la cele întâmplate: astăzi mi-a trecut o pisică neagră prin cale și am picat examenul – aceasta este cea mai răspândită superstiție din lume. Sau adesea prevestim viitorul: am vărsat sare, sigur mă cert cu cineva astăzi . Ca să nu mai spun că ziua de 13 marți e o zi nefastă în care lumea evită să planifice ceva pentru a nu avea parte de ghinion.  

Mare preț se mai punea pe superstiții, iar una de-a dreptul ciudată se referă la cei care fură găini sau alte păsări de curte. Se zice că pe lumea cealaltă, aceștia vor număra iar și iar toți fulgii.

Dacă omori câini sau pisici, nu-ți mai ies murăturile bune, această superstiție este extrem de hilară.pisica neagra

Creștinismul, pe de altă parte, consideră că superstițiile sunt simbol al păgânismului, sunt credințe false prin care îl defăimăm pe Dumnezeu. Oamenii au început să se teamă de ele ca de Tatăl nostru, căpătând chiar importanță creștină. Aceștia nu realizează că de fapt ei sunt cei care atrag multe dintre întâmplările care au loc în viața lor. Dacă ne gândim intens la un lucru, inevitabil îl atragem, mai ales dacă în ziua respectivă ne-am împiedicat de o superstiție. Suntem în 13 astăzi, voi avea numai ghinioane. Și cu gândul ăsta ne începem ziua, iar de se întâmplă ceva, data a fost de vină și nu gândurile noastre.

Copilăria este adesea însemnată cu astfel de mici credințe. Dacă se întâmpla să trecem pe lângă un animal mort, spuneam repede următoarea formulă: ”Ptiu, ptiu, ptiu, părul tău să putrezească și al meu să înflorească!”

Ghicit in cafea
Ghicitul în cafea http://www.bzi.ro/cum-sa-vezi-viitorul-in-cafea-356003

Mătușa mergea adesea la o vecină ca să afle ce mai e cu viitorul ei. Savura o cafea și vecina îi ghicea în zaț. Această practică este o formă de divinație răspândită prin care o persoană bea cafea dintr-o ceașcă după care întoarce cana și lasă pentru un timp să se scurgă zațul pe pereții ceștii. Fiecare dintre noi are un mod deosebit de a bea cafea și își lasă o amprentă unică pe ceașca ce va fi mai apoi citită. Cafeaua în această situație este o licoare care duce către cunoașterea viitorului. Dacă este adevărat sau nu, depinde tot de cât de mult crezi în asta. Totul stă în puterea gândului.

Multe se mai întâmplă pe la popoarele noastre. Știți cum se zice: ”câte bordeie, atâtea obiceie”. Toate acestea dau un plus de culoare fiecărui neam, îl diversifică și-i conferă unicitate. Este bine să le vedem totuși, rațional, și să nu le dăm prea multă importanță. În fond, nu sunt decât niște idei născocite de minți creative.

”Superstiția? Cine poate defini hotarul dintre superstiția de astăzi și adevărul științific de mâine?”

Elena Golăi


Publicat

în

,

de către