Șahul- o ancestrală metodă de a atinge succesul

Sportul s-a dovedit în ultima vreme a fi o preocupare continuă a societății actuale. Medicina, școala, mass-media încurajează o viață activă, întrucât, nu-i așa că: o minte sănătoasă sălășluiește într-un corp sănătos? Activitățile sportive sunt cele care au grijă de sanătatea trupului nostru, dar și de îngrijirea și dezvoltarea minții. Fiecare părticică a corpului nostru are nevoie de un stimulent, de un moment de revigorare pentru a da randament.

mutare_sahÎn aceeași situație este și creierul uman. Încă de la nașterea fiecărui omuleț se încearcă o antrenare a minții pentru a nu se atrofia, căci o minte lăsată în hibernare naște prostie. Pe lângă activitățile intelectuale și problemele de zi cu zi, care ajută mintea să se dezvolte, există un bun tonic pentru dezvoltarea capacităților intelectuale și scoaterea din letargie a neuronilor. Da, șahul este considerat un joc al minții care nu doar că te ajută în dezvoltarea unor anumite aptitudini, ci se pliază pe viața personală și mai ales pe cea profesională.

Originile sahului nu sunt cunoscute cu exactitate, ele se pierd undeva în negura vremurilor, pe tărâmul oriental. Cert este că șahul a dominat veacurile, fiind contemporan cu perioada antică și medievală până în zilele noastre.

sah_batrani_parcDeși este considerat de unii a fi un joc al persoanelor sedentare, șahul are o puternică influență asupra raționamentului uman. Într-una din zile l-am întâlnit pe domnul Florin Balan, managerul de la unul dintre cele mai apreciate hoteluri din Bacău, Hotelul Dumbrava. Dintr-o curiozitate personală de a afla ce stă în spatele unei cariere de succes, ce magie guvernează o viață profesională reușită, descopăr cu uimire că la originea succesului stă șahul.

Domnul Balan, dincolo de funcția pe care o ocupă, e un om în preajma căruia este imposibil să nu zâmbești, să nu te deschizi, să nu fii tu. Nu schițează nicio atitudine sofisticată care să te inhibe. Este reticent în a-și etala reușitele în plan profesional, însă se deschide asemenea unui boboc în zorii zilei, atunci când vine vorba despre pasiunea sa. Susține că șahul este un bun exercițiu al minții, care chiar dacă e practicat la nivel de amator te ajută în a-ți forma o strategie de viață, în a lua decizii înțelepte și , dincolo de toate astea, te ajută să de deconectezi de la stresul pe care, cu atâta dărnicie ni-l oferă viața.

sah_batrani_bancaNimic nu echivalează întâlnirile dintre prieteni, care se adună în diverse locuri (Parcul Cancicov, sau în spaţii închise) pentru a sta la un pion de vorbă. Practică şahul la nivel de amator și susține răspicat că acest sport al minții este cel mai eficient consilier personal pe care poți să îl ai. Poate fi practicat indiferent de vârstă, indiferent de locație. Cum e bine cunoscut faptul că nici un exces nu e recomandabil pentru sănătatea fizică dar și mentală, şahul îți poate deveni un înverșunat inamic, dacă nu ai puterea să accepți ambele posibilități: să câștigi sau să pierzi.

Dacă ești în căutarea unui moment de respiro, ia-ți un prieten, o tablă de șah și multă răbdare și profită de ultimile raze de căldură ale acestei toamne.

Mihaela-Ştefania Puţeanu


Publicat

în

, ,

de către