Rocarta-online

Vaslui


[Cuprins]

Date generale

Stema municipiului

Municipiu, resedinta pentru Judetul Vaslui, 80200 loc.; situat pe Valea Barladului, in aria de confluenta a raurilor Vaslui si Racova, in zona de contact dintre Colinele Tutovei si Podisul Central Moldovenesc. 110 m altitudine.

Istorie

Asezare straveche, loc de popas si adapost pe drumul comercial dintre Halici si Dunare, unul dintre cele mai vechi targuri din Moldova, Vaslui este atestat in 1435, cand a devenit resedinta domneasca, importanta sa crescand considerabil din anul 1491, cand Stefan cel Mare ii acorda mari privilegii si reconstruieste Curtea Domneasca. Dupa moartea marelui voievod, orasul Vaslui decade. Curtea Domneasca se ruineaza, populatia lupta pentru pastrarea privilegiilor. Vasile Alecsandri il face cunoscut in literatura romaneasca prin foarte populara poezie Penes Curcanul. Astazi este un insemnat centru social-economic in aceasta parte a Moldovei (industria constructoare de masini - ventilatoare si reductoare, suruburi, industria chimica - fire poliesterice, industria materialelor de constructii, lemnului, textila si a confectiilor, alimentara etc).

Principalele obiective turistice

- Curtea Domneasca, declarata rezervatie arheologica, evidentiata prin vestigiile curtii lui Stefan cel Mare; - Casa Mavrocordat, monument de arhitectura in stil neoclasic edificat la inceputul sec. XIX, avand fatadele si interioarele cu ornamentatii in structura; - Casa Ghica, datand tot de la inceputul secolului trecut, realizata in stil clasic; - Muzeul Judetean, cu sectii de arheologie si istorie, etnografie si arta populara , precum si cu o sectie dedicata artistului [Constantin Tanase], originar din acest oras; - Statuia lui Stefan cel Mare il infatiseaza pe gloriosul voievod cu o spada in mana; - Mausoleul Penes Curcanul, aflat in cimitirul orasului, inaltat in cinstirea eroilor vasluieni cazuti in luptele pentru independenta tarii - Parcul Copou, o frumoasa gradina publica, in care aleea principala este bordata de busturile mai multor oameni de seama.

Regiunea inconjuratoare

- Solesti, localitate rurala, casa Rosetti - Solescu, monument de arhitectura in stilul conacelor moldovenesti din secolul trecut; - Zapodeni, localitate rurala, tesaturi traditionale pentru port si pentru decorarea interioarelor; - Podul Inalt - loc de rezonanta istorica.

Domenii


Click here to access the EduSoft website