Rocarta-online

Slanic


[Cuprins]

Date generale

Oras in Judetul Prahova, statiune balneoclimatica), 7600 loc.; situat pe valea raului cu acelasi nume, intre dealuri montane acoperite de paduri si pasuni, dominate de inaltimle Muntilor Grohotis; 400-410 m alt.

Muntele de Sare(1)

Straveche asezare de mosneni, devenita in 1691 important centru de exploatare a sarii, Slanicul este astazi o renumita si mult solicitata statiune balneoclimatica, dar si un vestit centru de exploatare a sarii.

Statiune balneoclimatica

In multe din vechile mine parasite dupa o perioada de exploatare s- au prabusit tavanele, formandu-se bazinete mai mari sau mai mici in care s-au instalat ape ce au dat nastere la lacuri. Fiind amplasate in structuri saline, aceste lacuri au devenit puternic sarate, ceea ce le- a conferit efecte curative de mare eficienta. Un astfel de lac, cu forma circulara, in suprafata de 425 mp, format in anul 1914, se numeste Lacul Miresei (despre care o legenda spune ca o mireasa, parasita de mire in ziua nuntii, s-ar fi aruncat in lac, inecandu-se) si a fost amenajat pentru tratament. Alte doua lacuri din apropiere au fost amenajate si dotate in aceleasi scopuri terapeutice. Statiunea Slanic beneficiaza de un climat cu veri placute si ierni blande. Apa minerala a lacurilor de aici, clorurosodica, sulfatica si calcica a izvoarelor, ca si namolul sapropelic, sunt indicate in tratamentul afectiunilor aparatului locomotor, sistemului nervos periferic, ginecologice si reumatismale. In doua mari spatii ale salinei principale, unde s-au incheiat exploatarile, au fost amenajate sali de tratament, cu microclimat subteran de salina, de mare eficienta in tratarea afectiunilor respiratorii.

Principalele obiective

- Mina de Sare, in exploatare, situata in oras, cu salile sale enorme, albe stralucitoare, unde sarea se exploateaza sub forma de balcoane uriase dispuse in trepte; - Casa Camarasiei, sediul administratiei salinei in secolul trecut, in care este amenajata o bogata colectie de arta plastica moderna; - Muzeul Sarii, o expozitie de mare interes si atractie, organizata langa salina. In salina veche s-au amenajat Sala Genezei, unde au fost sculptate in sare busturile regilor Burebista si Decebal, al imparatului Traian, precum si scene de lupta de la inceputurile istoriei poporului roman, bustul celui mai mare poet roman - Mihai Eminescu - si statuia primului intregitor de neam si tara - Mihai Viteazul; - Muntele de Sare, monument al naturii ce separa doua lacuri, care, prin dezgolirea sa, lasa sa se vada modul de depunere in straturi a sarii si plierea acestor straturi in urma unor miscari ale scoartei terestre; - Grota Miresei, cavitate in inima muntelui de sare, cu vestitul Lac al Miresei.

Domenii


Click here to access the EduSoft website