Rocarta-online

Probota


[Cuprins]

Manastirea Probota

Localitate rurala in apropierea Manastirii Probota, edificiu impunator inaltat de Petru Rares in 1530 langa o alta veche manastire din care se mai vad ruinele. Din ansamblul manastiresc intial, se pastreaza biserica si casa domneasca. Biserica, cu ferestre gotice taiate in piatra, este inconjurata de ziduri groase ca de cetate, inaltate la 1550, iar incinta, de forma patratica, este flancata pe latura estica de trei turnuri legate intre ele printr-un drum de straja.

Manastirea Probota

Picturi

O parte din pictura originara a fost deteriorata sau repictata, pastrandu-se numai in pronaos si in pridvor (stralucita scena cu "Judecata de Apoi"). Tabloul de la intrare, rezugravit, infatiseaza pe Petru Rares cu sotia si cu cei trei copii. In gropnita de dupa pronaos se alfa mormantul lui Petru Rares, al Doamnei Elena si ale altor membri de familie, precum si piatra de mormant a doamnei Oltea, mama lui Stefan cel Mare.

Casa domneasca

Casa domneasca are trei incaperi la parter si trei la etaj. Un turn- clopotnita, ce a servit ca punct de straja, se ridica deasupra salii mari de la etaj, in incaperile lui amenajandu-se un mic muzeu ce prezinta icoane, mobilier, carti vechi, monede etc. Vezi Iasi, Falticeni, Udesti, Suceava!

Domenii


Click here to access the EduSoft website