Rocarta-online

Falticeni


[Cuprins]

Date generale

Municipiu in Judetul Suceava, are o populatie de 32.000 locuitori, situat pe valea raului Somuzul Mare, dominata de inaltimea Subcarpatilor Moldovei si Podisul Sucevei, la 335 m. altitudine.

Casa lui M. Sadoveanu

Istoric

Numita Soldanesti pana in 1796 si infiintata de refugiati din Suceava dupa ocuparea Bucovinei de Nord de catre austrieci in 1776, localiitatea a avut rolul unui targ de convergenta regionala sociala si economica. In prezent este centrul judetean in industria lemnului si industria textila.

Turism

Galeria oamenilor de seama, care prezinta aspecte din viata si activitatea a peste 40 de personalitati literare, stiintifice si culturale, care s-au nascut au trait si creat in Falticeni; - Colectia de arta Ion Irimescu, cu sculpturi si desene datorate artistului al carui nume il poarta colectia; case memoriale: Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Nicu Gane; - Muzeul Apelor "Mihai Bacescu"; - Muzeul local cu colectii valoroase de istorie, etnografie, literatura, arta, stiintele naturii, piatra de mormant a lui Bogdan II Voievod, tatal lui Stefan cel Mare.

Regiunea inconjuratoare

- Radaseni,localitate rurala, veche biserica de lemn, datand din 1623; popas turistic; - Baia, fosta capitala pentru Moldova; - Rasca, localitare rurala, unde se gaseste Manastirea Rasca; - Malini, unde s-a nascut Nicolae Labis; - Dolhestii Mari, localit. rurala cu rezonante istorice, biserica edificata in sec. XV din piatra bruta, cu picturi originale; - Probota, localitate rurala, in apropierea Manastirii Probota.

Domenii


Click here to access the EduSoft website