Rocarta-online

Pascani


[Cuprins]

Date generale

Municipiu in Judetul Iasi, avand 44700 locuitori si fiind situat pe Valea Siretului, in partea sudica a Podisului Sucevei; 220-230m altitudine.

Imagine veche din Pascani

Atestata documentar ca targ (de vite, cereale, lemn si produse din lemn), in 1453 si apoi in sec. XIX, localitatea Pascani este cunoscuta ca orasul natal al scriitorului Mihail Sadoveanu si ca centru feroviar (ateliere de reparatii material rulant).

Principalele obiective turistice

- Biserica Sf. Voievozi, edificata in 1664, refacuta in 1807, avand un stil arhitectonic specific arhitecturii moldovenesti din sec. XVII; - Casa Cantacuzino-Pascanu, construita in sec. XVII, cu doua nivele, cel superior fiind inzestrat cu foisor sprijinit de coloane din piatra executate in torsada peste care este o friza ce reda scene de vanatoare; in incaperile boltite ale acestui monument de arhitectura a fost organizat un muzeu etnografic, ce expune interesante piese din zona limitrofa; - Monumentul 1907, ridicat in memoria luptei taranilor pentru glia stramoseasca, pentru dreptul de proprietate asupra pamanturilor pe care le-au mostenit sau le-au primit.

Regiunea inconjuratoare

- Padurea Motca, loc de agrement si odihna, intr-un mediu natural dominat de stejari seculari si poiene incantatoare; - Tatarusi, localit. rurala, renumita in confectionarea pieptarelor inflorate si cu traditionale datini de iarna; - Lespezi, renumit centru rural de olari si cojocari; - statiunea Strunga; - orasul Targu Frumos,colectii muzeale cu interesante exponate zonale - Ruginoasa, sat in apropiere de Pascani, unde se afla un palat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Domenii


Click here to access the EduSoft website