Rocarta-online

Oltenita


[Cuprins]

Istorie

Oras in Judetul Calarasi, 31700 locuitori; situat la confluenta Argesului cu Dunarea; 15 m alt.

Oltenita, Bulevardul Garii

Asezare cu trecut stravechi (in nordul sau fiind identificat urme ale culturii Gumelnita); se presupune ca este cetatea din timpul romanilor numita Daphne, care in timpul imparatuluii bizantin Constantin cel Mare a devenit Constantiola sau Constantiana Daphne. Cu numele de Oltenita, localitatea este mentionata in sec. XVI. In prezent, se remarca prin existenta Santierelor Navale si a Filaturii de Bumbac.

Principalele obiective turistice

Muzeul Orasenesc, cu valoroase piese ceramice de tip Gumelnita, un tezaur de monede dacice si histriene, obiecte si podoabe medievale; Monumentul Eroilor din Primul razboi mondial; vestigii arheologice din "movila" Gumelnita.

Regiunea inconjuratoare

- Cascioarele, localit. rurala, urmele unei importante asezari ale civilizatiei de tip Gumelnita (sanctuar cu coloane pictate, locuinte in care unele camere aveau fresce cu motive pictate cu dungi alb- galbui pe un fond rosu incis, lavita de lut pictata, coloane din lut, inalte de doi metri, de asemenea pictate, macheta unui templu confectionata tot din lut ars, diverse articole din ceramica, numeroase obiecte si unelte din silex, piatra slefuita, os si corn, ca si din arama, figurine feminine, statuete zoomorfe, o cupa getica cu decor in relief, amfore, tezaure monetare); - Manastirea, localit. rurala, biserica domneasca a fostei manastiri Cornatel (targ infloritor in sec. XV-XVII aflat pe vatra actualei localitati Manastirea), construita de Matei Basarab in 1628 si apoi restaurata in 1900 si 1937; muzeu memorial, organizat in casa natala a scriitorului Alexandru Sahia; in apropiere, limanul fluviatil Mostistea, loc de agrement si de pescuit; - Padurea Ciornuleasa, rezervatie cinegetica, pentru protectia caprioarelor si a fazanilor.

Domenii


Click here to access the EduSoft website