Rocarta-online

Horezu


[Cuprins]

Date generale

Oras in Judetul Valcea, 7200 locuitori, situat in zona de contact a Subcarpatilor cu Muntii Capatanii, intr-o mica dar pitoreasca depresiune, la confluenta paraielor Luncavacior cu Luncavat (470m alt.).

Ceramica de Horezu

Istorie

Atestata documentar sub numele de Huhurezu in 1487, localitatea era cunoscuta inca din sec. XVIII ca centru de olarie si caramidarie, ca si centru pomicol renumit prin prezenta unor pomi de origine mediteraneana (castanul dulce, alunul). Astazi este un centru economic, regional.

Turism

Principalele obiective turistice sunt: - Casa Parsoiu, constructie cu foisor si etaj, din sec. XIX; - Biserica Targului, edificata in 1800-1804, cu interesante picturi exterioare; - Casa de Cultura, constructie moderna, cu o sala de spectacole al carei plafon este decorat cu farfurii mari confectionate in stil popular local, casa in care s-a amenajat o expozitie de arta populara. Orasul Horezu este renumit ca centru artizanal (vase din lut cu ornamente de mare rafinament artistic, acoperite cu smalt fin de culoarea fildesului) si din lemn (lazi de zestre, mobilier taranesc cu ornamente geometrice, donite, fluiere etc).

Regiunea inconjuratoare

- Olari, sat, renumit centru de olarit (de aici a fost dus la Muzeul Satului din Bucuresti im atelier vechi de oralrie); biserica veche ce mai pastreaza fresce exterioare originare; - Balanesti, sat, biserica din sec. XVII, refacuta in sec. XIX in stil rustic, cu picturi exterioare bine conservate; - Maldaresti, sat, complex muzeuistic compus din doua cule (una de la sf. sec. XVIII, alta de la 1823), in care sunt expuse colectii de ceramica, port popular si mobilier din zona Horezului, biserica edificata in 1774-1790; - Vaideeni, localit. rurala, veche asezare de oieri, vestita prin case construite in stilul specific zonei, prin portul popular traditional bine conservat, prin mestesugul confectionarii de fluiere,prin formatia artistica de fluierasi numita "Invartita dorului"; - Pietrari, localit. rurala, centru etnografic si de arta populara (case vechi din lemn, cu foisor, port traditional); - Bistrita, localit. rurala, Manastirea Bistrita, construita la inceputul sec. XV, refacuta in 1683 si recladita in perioada 1864- 1856, din care se mai pastreaza biserica bolnitei, cu picturi murale executate in 1520-1521, printre care si tabloul votiv al ctitorului. In apropiere, Cheile Bistritei si Pestera Bistritei - in care se afla doua bisericute construite in sec. XVII-XVIII, una din lemn, cealalta sapata in stanca, precum si Manastirea Arnota, ctitorie a domnitorului Matei Basarab din 1633-1637, care pastreaza pictura interioara originara, printre care si tabloul votiv al ctitorului; aici, in pronaos, se afla mormantul lui Matei Basarab; - Romanii de Jos, localitate rurala, unde se afla Manastirea Hurezi; - Polovragi - centru etnografic si de arta populara, manastire - Baia de Fier; - orasul Novaci si statiunea climatica Ranca;

Domenii


Click here to access the EduSoft website