Municipiu resedinta pentru Judetul Giurgiu, are 74.200 de locuitori; este situat pe malul Dunarii, in lunca dominata de Campia Burnaz si este situat la de 20 m altitudine.
Asezare cu vestigii arheologice din toata epocile istorice (incepand cu paleoliticul), Giurgiu are un trecut bogat in evenimente. Punct de atractie pentru negustorii dim bazinul mediteranian-mai ales pentru genovezi-in secolele XII-XIV. Mircea cel Batran construieste aici o cetate de aparare impotriva turcilor. Mai tarziu,in 1417, este ocupat de turci si este transformat in raia, avand rolul de avampost militar; revine Tarii Romanesti abia in 1829. Incepe sa se dezvolte treptat ca port si punct de tranzit, ca centeru urban, mai ales dupa construirea caii ferate Bucuresti- Giurgiu, in 1869 (prima cale ferata din Tara Romaneasca), iar in 1920 se deschide si un santier naval.
Orasul de astazi se inscrie ca un important centru industrial (santier naval, masini de uz naval, utilaj greu, combinat chimic, tesaturi de bumbac, produse alimentare etc.), ca port si punct vamal rutier si ferovial (peste podul Giurgiu-Russe, lung de 2.200 m.).
Principalele obiective turistice ale municipiului Giurgiu sunt: Ruinele cetatii lui Mircea cel Batran, de pe insula Cioroiul, formata de un mic brat al Dunarii, demolata in 1829 ca urmare a prevederilor pacii de la Adrianopol; - Turnul Ceasornicului ridicat in secolul XVII din blocuri de piatra, avand un plan hexagonal si o inaltime de 22 m, refacut in secolul XIX - cand i s-a adaugat si un ceas, are o pozitie usor inclinata;
Turnul Ceasornicului
- Muzeul Campiei Romana (Dunarii), cu piese arheologice din ruine, documente istorice valoroase, schite si harti etc.; (Vezi Campia Romana). - Cladirea portului, de forma unui vapor; - Podul de peste Dunare, construit in 1952-1954, cu o cale ferata si una rutiera suprapuse; - Cladirea Prefecturii de Vlasca, monument de arhitectura construit in 1930. In apropiere de Giurgiu se afla satul Vedea, unde se gaseste o biserica veche si Conacul Arsache, construit in 1845.