Rocarta-online

Focsani


[Cuprins]

Date generale

Stema municipiului

Municipiu resedinta pentru Judetul Vrancea, are o populatie de 101.300 locuitori; situatt la marginea estica a dealurilor subcarpatice, in zona de contact cu Valea Siretului la 55 m altitudine.

Istoric

Mentionata documentar ca targ in secolul XV, cand pe aici trecea un drum important ce facea legatura intre Moldova si Muntenia, localitatea se face cunoscuta prin comerttul de tranzit ce se desfasoara in cadrul unor vestite balciuri ce au loc in secolele XVIII- XIX. De fapt, existau doua targuri ce erau separate de raul Milcov, care avea functia de hotar intre Tara Romaneasca si Moldova, in 1862 Alexandru Ioan Cuza a emis actul de unire a celor doua asezari focsanene. (Vezi Unirea Principatelor Romane!).

Economie

Localitatea s-a afirmat de-a lungul timpului si ca centru cultutral si economic. In prezent, se inscrie pprintre principalele centre economico-sociale ale tarii - mai ales in domeniul industriei (laminor de profile mijlocii, motoare electrice speciale, prelucrarea maselor practice, mobila si diverse produse din lemn, filatura de lana si bumbac, tricotaje si confectii, o gama variata de bauturi alcoolice).

Turism

Principalele obiective turistice ale Focsaniului sunt: - Muzeul de Istorie si Etnografie, cu bogate coleectii de arheologie si istorie, etnografie si arta populara (ceramica neolitica, tezaure monetare dacice si romane, documente si diverse piese referitoare la actul Unirii, piese de port popular, tesaturi, obiecte de uz gospodaresc si casnic din Tara Vrancei); - Monumentul Unirii, amplast in centrul orasului, care evoca marele eveniment din istoria poporului roman, cel al Unirii dintre Muntenia si Moldova; (Vezi Unirea Principatelor Romane!) - Cladirea vamii vechi, cel mai vechi edificiu din oras, restaurata de mai multe ori; - Monumentul eroilor din Putna care cinsteste memoria locuitorilor Putnei cazuti in Razboiul de Independenta

Regiunea inconjuratoare

- Crangul Petresti, loc de recreere si agrement situat pe malul raului Putna, cu o mica gradina zoologica si rezervatie de arhitectura populara unde sunt expuse case taranesti din intreaga Tara Vrancei, popas turistic; - vestitul centrul viticol Odobesti; - vestitul centrul viticol Panciu (oras), colectie muzeala cu exponate specifice viniculturii; - orasul Marasesti; - satul Tulnici; - Jaristea, localit. rurala, renumit centru viticol, cu intinse podgorii in care domina strugurii pentru vin; - Budesti, localit. rurala, podgorii renumite, centru de vinificatie.

Domenii


Click here to access the EduSoft website