Rocarta-online

Craiova


[Cuprins]

Date generale

Stema municipiului

Municipiu, resedinta pt. Judetul Dolj, 303500 loc.; situat pe valea Jiului, la contactul dintre Dealurile Amaradiei si Campia Olteniei; 100-110 m alt. (Vezi Oltenia!).

Istorie

Vatra de locuire inca din neolitic, aici a existat asezarea daco- romana Pelendava; in sec. XVI a fost ridicata la rangul de oras - in sec. XVII-XVIII era socotita al doilea oras al Tarii Romanesti, iar in 1835 ocupa locul 3 (dupa Bucuresti si Ploiesti).

Craiova in prezent

In prezent, mare centru urban, industrial si social-cultural (locomotive electrice si Diesel-electrice, transformatoare de forta, aparataj electric de inalta tensiune, tractoare si diverse masini agricole, autoturisme, textile, confectii si tricotaje, produse alimentare etc.; universitate cu facultati de profile diferite: teatre, ansambluri artistice de renume, cinematografe, statii locale de radio si televiziune, muzee etc.; spitale si dispensare medicale), Craiova este si un atractiv centru turistic.

Turism

Principale obiective turistice: - Casa Baniei, cea mai veche constructie laica din oras, ridicata la inceputul sec. XVII, restaurata dupa 1960, gazduieste in prezent Sectia de etnografie a Muzeului Olteniei, prezentand valoroase exponate traditionale din zona (scoarte si chilimuri oltenesti, icoane pe sticla si pe lemn, port popular specific zonei oltenesti, ceramica si mobilier popular, obiecte de uz casnic din gospodariile taranesti, unelte din lemn etc.); - Muzeul Olteniei - Sectia de istorie, cu un bogat fond muzeistic referitor la evolutia societatii omenesti in spatiul cuprins intre Dunare, Carpati si Olt (adica in regiunea istorica Oltenia), din paleolitic pana in prezent; - Muzeul de Arta, organizat pe 4 sectii, prezinta valoroase lucrari de arta: Galeria de arta � cu lucrari ale marilor pictori romani, Cabinetul Brancusi - cu lucrari ale vestitului sculptor roman, Galeria universala - cu opere de valoare din scolile olandeza, flamanda, franceza si italiana realizate in sec. XVII-XIX, Sectia colectii - care cuprinde lucrari de pictura si grafica ale catorva mari pictori romani; - Biserica Cosuna; - Casa Glogoveanu, frumos edificiu ce dateaza din sec. XVIII; - Universitatea, monument de arhitectura din 1890; - Biserica Sf. Dumitru, construita in 1651 si recladita in 1889 de arhitectul francez Lecomte de Nouy dupa vechiul plan; - Biserica Obedenaru, edificata in 1748-1753, in care a functionat una din primele scoli din Oltenia; - Biserica Madona-Dudu construita in 1938; - Teatrul National, datand din 1854; - Parcul orasenesc, unul din cele mai mari din tara (90 ha), amenajat in 1901-1902, avand numerosi arbori monumentali, un lac de agrement, un teatru in aer liber, un colt zoologic; - Gradina Botanica, amenajata in 1955, pe o suprafata de 15 ha, poseda admirabile exemplare din flora Olteniei, in cadrul sau organizandu-se si spatii (mici gradini) cu flora italiana, chinezeasca.

Regiunea inconjuratoare

- Bucovat, localit. suburbana, biserica veche, inaltata in 1571-1572, monument de arhitectura de mare valoare, care pastreaza frumoase picturi din 1572; - Branistea, localitate rurala, Manastirea Jitianu, cladita la afarsitul sec. XVII, reparata si extinsa in 1701, iar anexele sale refacute in sec. XIX; aici exista si o colectie de arta religioasa veche; - Isalnita, localitate suburbana industriala si agricola (centrala termo-electrica, combinat chimic, sere de legume si flori, culturi legumicole intensive), biserica edificata in stil brancovenesc in 1706. (Vezi Constantin Brancoveanu!).

Domenii


Click here to access the EduSoft website