Stema municipiului
Municipiu, resed. in Judetul Braila, 234700 loc.; situat in campia cu acelasi nume, pe malul stang al Dunarii; 20 m alt. (vezi Dunare). Straveche vatra de locuire, cu vestigii din epoca bronzului si din cea geto-daca, vechi port si centru comercial, are o istorie bogata si zbuciumata.In prezent, Braila este un principal centru industrial romanesc (laminate de otel, excavatoare, rulouri compresoare, utilaj terasier si pentru fabrici de ciment, cargouri maritime si reparatii nave, placi aglomerate din lemn, chibrituri si mobila, confectii etc.) si port fluvio-maritim.
Principale obiective turistice: - Muzeul Orasenesc, in care sunt expuse colectii de documente istorice incepand cu sec. V a.Cr. (vestigii din epoca bronzului, inventarul unui mormant princiar traco-get, tezaure monetare din sec. XIV etc.), piese de arta aplicata si decorativa straina, de arta traditionala locala, exponate ale ocupatiilor din zona (rasnite, scoarte, diverse tesaturi); - Esplanada Portului, cu trepte monumentale din granit; - Gradina Publica, pitoresc amenajata, in care se afla un ceas cu patru cadrane asezat pe un soclu ce are incrustata vechea emblema a orasului (o corabie cu panze), iar in partea centrala este amplasat bustul imparatului Traian; - Biserica Sf. Arhangheli, o constructie insolita, fara nici o turla (initial a fost moschee, apoi, dupa 1831, i s-a dat destinatie de biserica ortodoxa).
- Statiunea balneoclimatica Lacu Sarat; - Macin, oras, situat pe malul drept al bratului Dunarea Veche, pe locul unui mare castru roman numit "Arrubium"; Moscheea Veche - monument de arhitectura; - Statiunea Movila Miresei