Rocarta-online

Aiud


[Cuprins]

Date generale

Municipiu in Judetul Alba, cu 31.800 locuitori, situat la poalele Muntilor Trascaului, la confluenta raului Aiud cu Muresul, la 290 m alt.

Istorie

In actuala vatra a orasului au fost descoperite vestigii neolitice si din epocile bronzului si fierului. In perioada romana este mentionat sub numele de Brucia (1299), iar in 1462 este atestat ca oras.

Economie

Centru industrial de importanta nationala (constructii de masini, materiale de constructii, lemn), este si un atractiv centru turistic.

Turism

Principalele obiective turistice: - Cetatea Aiud, edificata in secolele XIV-XVI, cu ziduri groase si turnuri de intarire inaltate de diferite bresle locale (blanari, cizmari, macelari etc.), inchide o biserica din secolele XV-XVI, construita in stil baroc;

Biserica Protestanta

- Palatul princiar, datand din sec. CVI si refacut in 1613-1629, in care a fost amenajat Muzeul de istorie, cu bogate colectii arheologice si documentar-istorice; - Muzeul de stiinte naturale, fondat in 1796, poseda valoroase colectii mineralogice, paleontologice, entomologice si un imens ierbar;

Gabriel Bethlen

- Colegiul Bethlen, renumita institutie universitara din Transilvania medievala, ce a fost mutata in 1658 de la Alba-Iulia la Aiud, in cladirea caruia se afla o biblioteca cu peste 60.000 volume.

Biserica Manastirii Margina

Domenii


Click here to access the EduSoft website