Rocarta-online

Alba-Iulia


[Cuprins]

Date generale

Panorama

Oras in partea central-vestica a tarii, pe dreapta Muresului, resedinta pentru Judetul Alba. Nod rutier.

Economia

Industrie alimentara (morarit, panificatie, vinuri si bauturi alcoolice), pielarie si incaltaminte, materiale de constructie (produse refractare), constructii de masini (utilaj minier); uzina de piese turnate din fonta; ateliere de reparatii; articole din portelan. Centru pomicol.

Monumente

In Alba-Iulia se pastreaza urmele unei bazilici romanice din sec.11. Catedrala romanica cu elemente de structura si decoratie gotice (1246- 1291), cu adaugiri si prefaceri succesive ulterioare. Incinta cetatii rezidita la inceputul sec.18. Palat (sec13-18), fosta resedinta a lui Mihai Viteazul.

Istorie

Asezare dacica; sediul, dupa cucerirea romana, al legiunii XIII Gemina; in jurul castrului au luat nastere doua orase romane cu numele de Apulum. In evul mediu mentionat documentar prima data in 1097; a fost capitala principatului Transilvaniei (1542-1690). La 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul a intrat in Alba-Iulia, realizand prima etapa in unirea politica a celor trei tari romane sub carmuirea sa. Important centru al tipariturilor romanesti (sec.17). La 18 nov./1 dec. 1918 aici a avut loc Adunarea Nationala care a proclamat unirea dintre Transilvania, Banat, Crisana si Maramures cu Romania. S-a mai numit si Balgrad.

Domenii


Click here to access the EduSoft website