Oază de liniște – Expoziția de cactuși

În incinta complexului Castelul Reginei Maria din Balcic, mi-a atras atenția o expoziție permanentă de cactuși. Fiind printre florile preferate ale mamei mele, știu ce înseamnă să deții câțiva cactuși. Cu toate acestea, aici se află o colecție de aproximativ 250 de cactuși, una dintre cele mai importante din Europa.

Cactușii sunt plante suculente, stochează lichidele în trunchi și pot supraviețui o perioadă mare de timp fără apă. Cactusul nu este considerat o plantă frumoasă, însă aceste plante unice au sute de forme elaborate, dimensiuni și culori, lucru ce a provocat pasiuni, devenind un “must have“ al colecționarilor de plante deosebite. Cactusul este o plantă diferită de altele prin felul în care se dezvoltă, trăiește și supraviețuiește. Majoritatea cactușilor au spini – acesta fiind unul din rezultatele adaptării la mediu; spinii sunt de fapt frunze mai mici, care cresc, la cactuși, din areole (cactușii sunt singurele plante care au areole). În general, cactușii au formă de lumânare sau butoi. Forma, culorile trunchiului şi ale florilor, dar și modul de dezvoltare sunt cele mai atractive părți ale acestor plante. Pentru echilibru, diferite specii de cactuși sunt ținute împreună.

DSC_0518

O idee ingenioasă mi s-a părut aceea de a poziționa o cămilă de carton care creează impresia de deșert, însă lipsa nisipului te trezește la realitate.

DSC_0517

Senzația de liniște și de relaxare este, în primul rând, dată de exotismul acestui loc. Pentru câteva momente am uitat locul adevărat în care mă aflu și m-am lăsat pierdută printre colecția de cactuși și ficuși. Aceste plante și vederea spre mare m-au făcut să realizez toate frumusețile pe care natura le ascunde. Totodată, curățenia, atât de aici, cât și din restul Grădinei Botanice, m-a surprins întrucât întreținerea unei grădini este destul de dificilă și doar cei care fac acest lucru cu pasiune pentru grădinărit ar putea păstra totul atât de organizat. La ieșire eu și Gabriela am vrut să ne facem simțită prezența printre cactuși, așa că am ținut să lăsăm câteva cuvinte pe un caiet lăsat special pentru acest lucru.

DSC_0540

Claudia-Elena Lupu