Descoperind Bulgaria – prima zi în Balcic

Gabi1Cu mult entuziasm am acceptat propunerea domnului Bogdan Pătruț de a o acompania pe Gabriela Tăbăcaru în Bulgaria. Așadar, iată-mă miercuri, 29 iulie, la ora 2:00 dimineața, plecând din autogara Massaro din Bacău, în drumul către prima aventură a verii mele. Atmosfera din microbuz era plăcută, pentru că toată lumea mergea la mare și povestea tot felul de întâmplări din anii anteriori sau își prezentau așteptările pentru vacanțele lor. Dar a fost un drum lung si obositor, nu am putut să ațipim mai deloc, așa că, atunci când șoferul a oprit pentru 20 minute la Buzău, am reușit să ne dezmorțim picioarele și să bem și noi o cafea. A doua parte a drumului a fost și ea obositoare, dar pe la 9:00 dimineața eram deja la Vama Veche și ne pregăteam cărțile de identitate pentru a intra în Bulgaria.

Destinația noastră finală a fost Balcic, un oraș turistic liniștit, de pe litoralul bulgăresc, situat la doar două ore de mers cu microbuzul de granița cu România. Balcic este situat în Cadrilater, o zonă a Dobrogei, cândva aparținând şi României, dar cedată Bulgariei în 1940.

DSC_0470

Cazarea noastră, pentru toate cele 6 nopți, a fost în Vila Detelina, situată la vreo 2 km de centrul stațiunii. Dezavantajul că este departe de centrul Balcicului este compensat de faptul că este situată într-o zonă verde și liniștită. La început am fost derutate, pentru că nu știam cum să ajungem, dar șoferii microbuzului ne-au ajutat. Chiar și gazda noastră a fost mirată când a aflat că nu am venit cu mașina personală, dar când au văzut două tinere oarecum dezorientate, au înțeles totul și ne-au oferit camera comandată pe Booking.com.

Pe Gabriela nu o știu de mult timp, de fapt am cunoscut-o chiar acum o săptămână. De la început mi s-a părut a fi o fire sociabilă, deschisă la idei noi și curioasă în fața necunoscutului, ceea ce ne-a apropiat destul de mult în acest scurt timp.

Vila este confortabilă, dar nici țipenie de om pe acolo. E o diferență mare între ceea ce am găsit aici și atmosfera zgomotoasă din stațiunile de pe litoralul românesc. După ce am tras un somn binemeritat, ne-am trezit, am vizitat împrejurimile și ne-am făcut o idee despre ceea ce va fi orașul nostru gazdă pentru următoarele zile.

Principala atracție turistică este Castelul Reginei Maria, iar alături de domeniul castelului se află și Grădina Botanică. In preajma castelului se află nelipsiții comercianți cu standurile pline de suveniruri.

Ceea ce am descoperit nu a fost chiar Bulgaria – o altă ţară străină, ci o mică Românie, întrucât limba română e vorbită în egală măsură, aș putea spune, cu limba bulgară, ceea ce mi-a dat un sentiment de “acasă”. Deși am preferat să lăsăm vizitarea castelului pe a doua zi, am valorificat timpul mergând pe faleza (și pe micuța plajă din Balcic) și bucurându-ne de întinderea imensă de apă.

DSC_0454

Așadar, știind câteva lucruri și devenind mai familiare cu locul unde ne aflăm, am hotărât să ne odihnim pentru a doua zi, când urma să ne hrănim intelectul cu micile detalii, pline de energie și dorință de cunoaștere.

Claudia-Elena Lupu


Publicat

în

de către