Norbert Wiener – părintele ciberneticii

Norbert Wiener (n. 26 noiembrie 1894, Columbia – d. 18 martie 1964 Stockholm), a fost un matematician american, considerat a fi părintele ciberneticii. Lucrarea sa fundamentală în acest nou domeniu s-a intitulat ybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine și a apărut simultan în Paris și New York

Încă din copilărie a fost văzut ca un copil minune, manifestându-și un interes deosebit față de limbile străine. Dincolo de afinitățile libgvistice, Wiener și-a dovedit talentul și în domeniul științelor exacte. A urmat timp de trei ani studiile la școala Ayer High School, din 1906 a fost admis la colegiul Tufts College, iar trei ani mai târziu, la vârsta de 14 ani începe să studieze zoologia la Harvard. 

Norbert Wiener
Norbert Wiener

Un an mai târziu, în 1910, începe să studieze filosofia, la Cornell University. Între 1915 – 1916 ocupă catedra de filosofie la Harvard. În timpul anilor săi de pregătire profesională, a participat la cursurile lui Bertrand Russell, Godfrey Harold Hardy, David Hilbert și Edmund Landau, și a fost influențat de ideile lui Max Born și ale lui Werner Heisenberg.

A urmat la Anerdeen Proving Ground studii de balistică în domeniul militar. Rămâne aici până la finalizarea primului Război Mondial.

A contribuit prin lucrările sale științifice la completarea lucrării complexe, Encyclopedia Americană. Faptul că vorbea la perfecție 10 limbi străine l-a ajutat să poată călători și să susțină conferințe în diverse țări din SUA, Europa, Asia.

Se căsătorește la vârsta de 32 de ani cu Margaret Engemann și obține bursa Guggenheim în Europa. Printre temele pe care le-a abordat în studiile sale se numără „mișcarea moleculară browniană”, integrala Fourier, analiza armonică, problema de calcul diferențial a lui Dirichlet și teoremele Tauber.

A primit în anul 1933 premiul Bocher, deoarece dincolo de cercetările în domeniul matematicii, a avut în atenție și subiecte din genetică, fiziologie și neurofiziologie. Aprecierea și importanța sa se manifestă și în domeniul calculatoarelor, fiind preocupat de  dezvoltarea unui  sistem de comunicare și transmisie spre cibernetică: Moment care a condus la nașterea ciberneticii în anul 1943.

De-a lungul carierei sale a reușit să redacteze numeroase opere de o mare valoare indiferent de trecerea anilor, dintre care amintim: God & Golem, Inc.: A Comment on Certain Points Where Cybernetics Impinges on Religion (1964), Nonlinear Problems in Random Theory (1958), I am a Mathematician (1953), Ex-Prodigy (1956), The Human Use of Human Beings – Cybernetics and Society (1954), Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine (1948)

Mihaela Ștefania Puțeanu