Sistemul educaţional mondial tinde tot mai mult către revoluţia şi inovarea informaţiei, iar un factor esenţial în acest proces de dezvoltare este internetul – o mare putere de traferare a cunoştinţelor din sfera instituţiilor de învăţământ către întreaga masă de oameni dornici de evoluţie şi progres personal.
Khan Academy – https://www.khanacademy.org/ se înscrie în rândul platformelor de învăţământ online ce au produs un impact major asupra educaţiei tinerilor şi nu numai. Această academie oferă celor interesaţi un număr de peste 3.000 de videoclipuri privitoare la o paletă largă de teme educative din diverse domenii de ştiinţă şi cultură.
Salman Kahn, iniţiatorul acestui demers educaţional, nu a intenţionat să revoluţioneze sistemul, ci doar şi-a focalizat energia în îndeplinirea unei misiuni ambiţioase de ajutorare a celor ce necesită o anumită pregătire. Cum a pornit totul? În primă fază acesta acorda meditaţii online verişoarei sale Nadia, pentru ca apoi să fie din ce în ce mai solicitat în a-i sprijini pe prieteni şi pe cunoştinţe. Aflat într-o astfel de situaţie, Khan a decis că cea mai bună soluţie este să înregistreze în format video lecţiile şi să le încarce pe Youtube, pentru a acorda şi altor persoane posibilitatea de a lua contact cu aceste informaţii. Clipurile sale s-au bucurat de un extraordinar succes, fapt ce l-a determinat pe Khan să-şi dea demisia de la locul de muncă pentru a se dedica acestui proiect academic.
Avantajul major al filumleţelor sale rezidă în posibilitatea de a acumula cunoştinţele în funcţie de nevoile şi posibilităţile personale. Academia a reuşit să fie susţinută financiar de Bill & Melinda Gates Foundation şi de Google, devenind unul dintre cele mai populare site-uri educaţionale din lume. Peste 3,7 milioane de studenţi accesează anual această platformă, fapt ce-l motivează pe Khan să investească în traducerea filmuleţelor într-un număr cât mai mare de limbi, în scopul de a atinge obiectivul său principal: o ofertă educaţională de calitate adresată în mod gratuit tuturor doritorilor. De altfel, motto-ul în baza căruia iniţiatorul îşi dezvoltă activitatea este: O singură şcoală pentru toată lumea – deviză pe care acesta a dezvoltat-o în cartea publicată cu acelaşi nume.
Salman Kahn mizează pe libertatea educaţională, pe care el o consideră absolut necesară în progresul social-economic al lumii. Acesta militează pentru introducerea tehnologie în procesul educativ, ca o strategie eficientă de a depăşi impasul educaţiei din sistemul de învăţământ. Procesul de regândire a educaţiei este strâns legat de libertatea individuală de a cunoaşte, in concepţia sa, căci, după cum el explică, scopul educaţiei obligatorii nu a fost niciodată preponderent pedagogic, nu era încurajarea gândirii individuale, ci crearea de cetăţeni loiali şi uşor de manipulat, care să înveţe să se supună autorităţii părinţilor, profesorilor, Bisericii şi, în ultimă instanţă, regelui.
Oare aceasta este filosofia pe care se fundamentează sistemul educaţional de stat? Iar educaţia prin tehnologie şi implicare personală este soluţia?
Adelina-Mihaela Poenaru