„Jurnalul lui Bridget Jones” de Helen Fielding

Cine este Bridget Jones? Ei bine, dragilor, Bridget Jones este exemplul de femeie care la vârsta de 30 de ani încă nu și-a găsit alesul și nu și-a dat seama cine este cu adevărat. Asta este doar una dintre probleme, desigur, cea mai mare problema este critica constantă primită de la cei din jur. Cu cât veți parcurge mai mult din carte veți observa cum protagonista se afla într-un veșnic statut de inferioritate, acest statut impunându-și-l singură și în același timp fiind impus de către cei din jur.

Jurnalul lui Bridget Jones de Helen Fielding
Jurnalul lui Bridget Jones de Helen Fielding

De ce mi-a plăcut aceasta carte? „Jurnalul lui Bridget Jones” este o lectură ușoară. Este pentru o zi de duminică în care vrei sa lenevești și, deși prima oară vei avea impresia că din această carte nu ai cum să înveți ceva, greșești. La început Bridget mi s-a părut o tipa patetică pentru că dădea prea multă importanţă unor chestiuni minore. Era obsedată de greutatea ei, de găsirea unui iubit și mai era și veșnic cicălită de maică-sa care, în opinia mea, este o femeie imposibilă. Își plângea mai mereu de milă, știți voi, era nesigură pe ea, fapt ce făcea din ea o pradă ușoară pentru vulturii care-i tot dădeau târcoale. Însa, după ce am analizat toate motivele pentru care o consideram patetică, mi-am dat seama ca fiecare fată/băiat a fost patetic la un moment dat. Toată lumea a fost criticată cândva ca apoi să-și plângă de mila. Fiecare dintre noi avem măcar un părinte care cel mai probabil e dus cu pluta, ceea ce face din Bridget o femeie absolut normală.

Helen Fielding și-a construit opera, ca s-o numim asa, cu o bine dozată notă de umor. Deși totul pare puțin exagerat și clișeic este, dacă nu 100%, 70% adevărat. Peste tot sunt femei paranoice sau bărbați inteligenți și arătoși fără simțul răspunderii sau bărbați care le pot avea pe toate (bani, frumusețe, inteligență și bunătate).

Desigur că am văzut și filmul care și-a lăsat amprenta asupra mea timp de două săptămâni cel puțin. Ambele merită experimentate și iubite. Eu am ajuns sa mă îndrăgostesc de fiecare personaj în parte, de la Bridget care mi-e dragă pana în măduva oaselor pana la Perpetua care a acționat corect atunci când a fost cea mai mare nevoie chiar dacă este o ființă detestabilă și răutăcioasă.

Bridget Jones este o femeie puternică, cu un simț dezvoltat al umorului și cu un talent formidabil de a intra în situații jenante și anormale.

Vă recomand această carte și sper că vă veți bucura de ea și o veți îndrăgi la fel cum am făcut-o și eu.

Anca Condurachi


Publicat

în

,

de către