Adam Smith (1723-1790) este cunoscut ca și părintele economiei moderne și ca un susținător major al moralei creștine. Adam Smith s-a născut în Kirkcaldy, Scoția și a fost crescut doar de mama sa, deoarece tatăl său, Adam, care era avocat, a murit înainte să se nască.
Copilăria sa a fost una normală, cu excepția momentului când a fost răpit, la vârsta de 4 ani, de niște persoane de etnie romă.
Între 1729 şi 1737, Adam Smith a studiat limba latină, matematica, istoria şi caligrafia la şcoala Burgh din oraşul natal, Kirkcaldy, școală care era considerată una dintre cele mai bune din Scoţia din acea perioadă.
La vârsta de paisprezece ani, Adam Smith a intrat la Universitatea din Glasgow susținut financiar cu ajutorul unei burse, pentru a studia filosofia morală. Mai târziu, la 17 ani, în anul 1740, cu ajutorul bursei Snell, a urmat Balliol College de la Oxford, absolvind cu cunoștințe vaste de literatură europeană și cu un dispreț mare pentru școlile engleze.
După experiența din Anglia, Adam Smith se întoarce în Scoția, la Universitatea Edinburgh, unde, sub aripa lordului Kames, începe să predea economie şi teologie din 1748. Prin intermediul prelegerilor publice pe care le susținea la Universitatea Edinburgh, în anul 1750, Adam Smith l-a cunoscut pe filosoful și economistul David Hume, cu care a rămas bun prieten.
După cei 3 ani petrecuţi la Edinburgh, Adam Smith revine la Universitatea Glasgow, unde este numit, în anul 1751, profesor de logică, dar, după moartea profesorului de filosofie morală, preia şi atribuţiile acestuia.
În anul 1759, la vârsta de 36 de ani, Adam Smith a publicat The Theory of Moral Sentiments, o carte a cărei afirmație principală este că moralitatea umană depinde de simpatia dintre individ și alți membri ai societății. Scrierea se axa asupra fenomenului care va lua amploare în domeniul economic din secolul al XX-lea: motivaţia unei persoane. Datorită succesului său, Adam Smith a devenit tutorele viitorului Duce de Buccleuch (1763–1766), iar în călătoria lor din Franța, a cunoscut alți gânditori eminenți din vremea lui, cum ar fi Benjamin Franklin, Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, François Quesnay și economistul francez Anne-Robert-Jacques Turgot.
După succesul înregistrat în domeniul filosofiei morale, Adam Smith s-a retras în localitatea de naștere, Kirkcaldy, pentru a scrie The Wealth of Nations, care, de la publicarea din anul 1776, a cunoscut un succes incredibil, capodopera editându-se în 5 ediții (un record pentru acele vremuri). Prin cartea The Wealth of Nations,care este considerată prima lucrare dedicată economiei politice, Adam Smith a căutat să dezvăluie natura și cauza prosperității unei națiuni.
Între anii 1787 şi 1789, Adam Smith a fost numit rector onorific al Universităţii din Glasgow.
Adam Smith s-a stins din viaţă pe 17 iulie 1790, după o suferinţă îndelungată.
În zilele noastre, teoria mâinii invizibile este adesea prezentată ca un fenomen natural care ghidează piața liberă și capitalismul în direcția eficienței, prin cerere și ofertă și prin concurența pentru resursele limitate.
Ideile lui Adam Smith au devenit nu numai temelia școlii clasice de economie, dar, de asemenea, ia adus un loc în istorie ca părintele economiei.
În anul 2007, Banca Națională a Angliei a pus imaginea lui Adam Smith pe bancnota de 20 de lire sterline.
Daniela Anei