Întâlnire cu Pogany

ilinca_istrate (12)

Încântate de splendoarea Cetății Neamț, zăbovim ceva timp în curtea acesteia, dar ceasornicul stomahic ne anunță că ora prânzului a sosit, așa că ne îndreptăm spre poalele Dealului Cetății pentru a găsi un popas. Cum însă e bine știut faptul că să cobori e mai dificil decât să urci, începem să ne gândim cum am putea să ajunge la destinația noastră cu mai puțin efort.

Dar, în timp ce încercam să iscodim o soluție pentru ușurarea drumeției noastre, ceva îmi atrage atenția. Nu, nu erau nici turiștii, nici coroanele copacilor ce se înălțau deasupra noastră, era ceva… mă întorc… și… întâlnesc privirea unui copil. E ceva ciudat, îmi spun, copilul avea agățate de umeri o multitudine de fire. Le urmăresc, iar privirea mea observă la capătul lor două mâini… o tânără îl îndemna pe micul copil să salute trecătorii. Ne îndreptăm spre ei și îmi dau seama că ceea ce mi se păruse a fi un copil este de fapt o păpușă mânuită de tânăra Ilinca Istrate. Din vorbă în vorbă aflăm că Pogany, căci așa se numea micuțul din fața noastră, este un actor de comedie, care are un țel clar definit: să aducă lumină și bucurie în suflete, indiferent de vârstă.

De cele mai multe ori, arta păpușărească este asociată vârstei copilăriei, însă Ilinca ne împărtășește faptul că Pogany a fost conceput în principal pentru interacțiunea cu adulții. La imaginea lui, alături de Ilinca, au contribuit scenograful Gavriil Siriteanu și pictorul Manuell Manastireanu. Pogany este o realizare după renumita operă a lui Constantin Brâncuși, Domnișoara Pogany. Ceea ce frapează la o primă întrevedere sunt ochii imenși ca de libelulă, care deși nu au trăsăturile pe care ne-am obișnuit să le vedem, reușesc să transmită un amalgam de sentimente puternice. Sunt o reflecție a interiorului ființei umane, o lumină dimensională, care desferecă fereastra sufletului uman.

O îmbrățișare și a fost de ajuns sa realizez că nu m-am înșelat la început, Pogany este într-adevăr un copil care oferă multă căldură și în același timp are nevoie de atâta atenție. Se lipește de tine ca un prunc, iar o îmbrățișare oferită de el face cât cinci ședințe terapeutice de revigorare. Este imposibil să nu te îndrăgostești de el, și, așa cum se obișnuiește în zilele noastre, când cineva îți cade cu tronc, i-am cerut adresa de facebook pentru a fi în contact cu activitățile micuțului.

Pe Pogany puteți să-l întâlniți fie la poalele Cetății Neamț, fie pe străzile ieșene, cafenele, expoziții etc. Câteva minute petrecute în compania lui retrezesc copilul din tine și îți înseninează ziua.

Mihaela -Ștefania Puțeanu


Publicat

în

,

de către