E toamnă, e vremea conservelor!

conserve_de_iarna
Conserve pentru iarna. (Sursa: http://www.gatimsipovestim.ro/blog/conserve-2012/)

Odată ce toamna se instalează confortabil în peisaj, iată că și atenția noastră cade asupra preparatelor de toamnă bune pentru iarnă. Pământul a rămas dezbrăcat de podoabele sale, iar de dimineață până seara gospodinele nu încetează să trebăluiască printre borcane și legume. Înainte de a pune diverse produse la murat, intră pe mâinile doamnelor (și a domnilor, uneori) zacuștele și diverse preparate pentru iarnă. Rețetele de vază în agenda gospodinelor sunt zacusca de vinete, de ghebe, de dovlecei, de fasole verde, unele mai gustoase decât altele.

Fiind mereu într-o concurență acerbă cu timpul, nu-mi permit să aloc foarte mult timp statului în bucătărie, dar, asta nu mă împiedică să mă număr printre cele care sunt pasionate de arta culinară. Încerc să gătesc rețete care nu necesită un timp foarte îndelungat de preparare, însă trebuie să fie gustoase și mai ales sănătoase.

http://www.bucataras.ro/galerie/pasta-de-leustean-pt-iarna-166739-33777.html#site
Pastă de leuştean (Sursa: http://www.bucataras.ro/galerie/pasta-de-leustean-pt-iarna-166739-33777.html#site)

De curând am încercat o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă: pasta de leuștean. Știm prea bine că leușteanul este o plantă ce dă o savoare plăcută în special ciorbelor sau sărmăluțelor. Pentru a mă bucura de savoarea lui pe mesele din timpul iernii, îl lăsam la uscat preț de câteva săptămâni, însă acum câteva zile am încercat și pasta de leuștean. Timpul de preparare este de maximum 10 minute (mie mi-a luat cam 6 m), iar rezultatul este minunat.

Ai nevoie de 300 g de frunze de leuștean, 60 g de sare și 100 g de ulei. Bineînțeles că puteți folosi și cantități mai mari de leuștean, dar dublând și cantitatea de sare și de ulei. Aceste trei ingrediente se dau prin robot, pasta obținută se pune în borcane, iar pe deasupra se picură puțin ulei cât să nu prindă o crustă de mucegai. Se păstrează la loc răcoros de preferat în frigider și este numai bună de folosit în bucatele pregătite iarna.

tn4_2_dscf1992
Zacuscă de ghebe

Și că tot veni vorba de conserve, trebuie să mărturisesc că am o slăbiciune pentru zacusca de ghebe. Într-adevăr acest preparat necesită mai mult timp de pregătire, dar gustul pe care îl obții merită timpul sacrificat. Ai nevoie de 2,5 kg de ghebe (puteți folosi și alt soi), 1 kg de gogoșari, 1,5 kg de roșii, 500 de g ceapă (dar puteți pune și mai multă, pentru că ceapa conferă o dulceață aparte în orice zacuscă), 500 ml ulei,sare și piper după gust.

Ghebele trebuie spălate bine și opărite în apă cu sare. Ardeii se coc pe grătar și se curăță de coajă. Le vine rândul roșiilor care trebuie ținute preț de 3-4 minute în apă clocotită și apoi decojite. Ardeii, roșiile, ghebele și ceapa se taie cubulețe (puteți să le dați și prin mașina de tocat, dar gustul este mult mai bun dacă alegeți prima variantă, ce-i drept, puțin mai migăloasă).

Puneți ceapa într-o baie de ulei și lăsați-o să capete o culoare aurie, adăugați ardeiul și după ce s-a muiat adăugați și roșiile. Se lasă la fiert până ce compoziția se îngroașă și adăugați ghebele. De îndată ce uleiul se ridică la suprafață adăugați sare și piper după gust. Mai lăsați câteva minute și zacusca este gata. O așezați frumușel în borcane și ulterior pe raftul din cămară.

Zacusca e gata pentru zilele friguroase ce vor veni, asta în cazul în care rezistați să nu vă înfruptați din borcanele ce vă fac cu ochiul.

Mihaela-Ștefania Puțeanu


Publicat

în

, ,

de către