Veronica Antal din Barticești – Crin însângerat

În seara aceasta am să vă povestesc despre o fată, născută în aceeași comună cu tatăl meu.
 
Tata s-a născut în comuna Botești, din județul Neamț, într-un loc frumos, lângă apa Moldovei. Comuna are în componență trei sate: Botești, Barticești și Nisiporești, care este la 3 km de Hanul Ancuței.
 

Copilul și adolescenta Veronica Antal

În urmă cu 83 ani, în Nisiporești, se năștea Veronica, o fetiță care avea să devină prima femeie din România, pe care Vaticanul a declarat-o Fericită.
Veronica Antal
Ca adolescentă, Veronica s-a înscris în corul bisericii şi într-o asociaţie de laici și a început să se gândească serios la viitorul ei. După vârsta de 16 ani a vrut să intre în mănăstire, pentru a-şi consacra viaţa Domnului. Dar, cum regimul comuniste deființase toate Ordinele religioase catolice, a făcut vot de castitate în privat și a trăit în lume, pe lângă casa părintească ca într-o mănăstire. (1)
Întrucât în Nisiporești nu se săvârşea Sfânta Liturghie decât duminica, participa în fiecare zi la Liturghie în parohia din satul alăturat, Hălăuceşti (8km). Tânăra iubea mult copiii şi bolnavii, pe care îi vizita deseori, iar încercările le suporta cu multă răbdare. De asemenea, ea ajuta la pregătirea catehetică a copiilor şi îi învăţa rugăciuni. Se ruga și pentru preoţii care erau în închisorile comuniste, din cauza credinţei lor.
 

Atacul dintr-o zi de vară

Avea 23 ani, când într-o zi de vară se intorcea pe jos de la slujbă și a fost atacată de un tânăr, care a vrut să o batjocorească pe tânăra fecioară. A atacat-o într-un lan de porumb și a înjunghiat-o cu un cuțit, apoi a plecat, crezând că a ucis-o. A revenit după câteva ore și a găsit-o agonizând, apoi a continuat să-i aplice zeci de lovituri cu cuțitul.
 

Veronica a fost găsita cu rozariul strâns în mâna, iar pe piept avea doi strujeni de porumb, puși în batjocura de criminal, sub formă de cruce.

Recunoașterea din partea Bisericii Catolice

Papa Francisc a autorizat vineri, 26 ianuarie 2018, publicarea decretului prin care biserica romano-catolică recunoaște în mod public martiriul Veronicăi. Astfel, Veronica Antal devine prima femeie din România pe care Biserica Catolica o va declara Fericită, conform Radio Vatican:

„Papa Francisc a autorizat Congregația pentru cauzele sfinților să publice decretul prin care Biserica Catolică recunoaște in mod public martiriul Slujitoarei lui Dumnezeu, Veronica Antal, laică, terțiară franciscană. În acest fel, Veronica Antal va fi ridicată la cinstea altarelor. Este prima femeie din România pe care Biserica catolică o va proclama Fericită. Știrea a fost data sâmbata, 27 ianuarie 2018, în urma audienței din ziua precedentă acordată de papa Francisc cardinalului Angelo Amato, prefectul Congregației pentru cauzele sfintilor“.(1)

Un „fericit” si un „sfant” sunt egali din punct de vedere spiritual. Diferența este dată de faptul că un sfânt este cinstit de întreaga Biserică, iar un fericit doar de comunitatea sau țara din care face parte.

Dumnezeu să te fericească, Veronica – crin însângerat.
Bogdan Pătruț
Referințe:
(1) http://ziarullumina.ro/veronica-antal-crin-insangerat-54372.html
(2) https://www.bzi.ro/oficial-singura-romanca-beatificata-de-papa-povestea-emotionanta-a-veronicai-antal-638652

Publicat

în

,

de către