Complexul Muzeal și Grădina Botanică Paul Țarălungă

Muzeul-Paul-Taralunga-Prajesti
Muzeul Paul Taralunga din Prajesti, judetul Bacau

”Da-ți-mi un muzeu și-l voi umple.” spunea Picasso.

Muzeul? Un loc în care timpul s-a oprit dar care te trimite să colinzi o lume paralelă de a ta. Te trimite în trecut și te face parte din poveste. O astfel de minunăție se găsește într-un sat, printre colinele Tutovei: Prăjești. Înfăptuirea unui astfel de loc într-un simplu sat, nu poate fi posibilă decât dând frâu liber unei pasiuni nestăvilite și a unei dorințe copleșitoare. Da, mulțumim domnule profesor Paul Țarălungă pentru ,,perlele” oferite acestei țări, pentru îmbogățirea culturală semnificativă pe care ați adus-o neamului.

muzeu_prajesti_1
Soclul Domnului Profesor

1971 este anul în care muzeul a prins contur într-o sală de clasă a Școlii Gimnaziale din Prăjești. Acest lucru a fost posibil numai după 26 de ani de căutări de exponate muzeistice, analizate în detaliu, cu o exactitate științifică. Acum 4 ani, adevăratul vis al domnului profesor s-a împlinit și un muzeu în toată regula a luat ființă în locul în care fusese înainte Primăria. Într-adevăr, domnul profesor este pionul principal în realizarea acestui proiect, dar, elevii lui au participat cu aceeași ardoare la înfăptuirea acestuia. Din păcate, domnul profesor nu a reușit să-l vadă finalizat, decât o dată, după care, răpus de boală a trecut în neființă.

Acest complex muzeal dă un puls ritmat satului și parcă întreaga zonă tinde să se retragă în el. Prima imagine: „Soclul Domnului Profesor.” Te întâmpină și îți vine să-l saluți. Intri dintr-o încăpere în alta și rămâi uimit de diversitatea și complexitatea locului. De la arheologie la etnologie, de la zoologie la numismatică – o varitate de nedescris. Pietre vechi de peste 100 de ani, din epoca medievală, neolitică, din epoca bronzului, aduc trecutul în prezent.

muzeu_prajesti_2
Acvila ţipătoare mică

Animale împăiate, dintre care, atenția îți poate fi atrasă de Acvila țipătoare mică, dar care nu este deloc mică. Vrei să vezi o altă lume? Intră în camera porturilor populare. O multitudine de porturi moldovenești specifice acestei zone îți desfată ochii.

muzeu_prajesti_3
Costum de mire din 1980

Privește și vei rămâne uimit, la fel ca cei care merg acolo: costumul de mire specific anului 1980. Întreb cu amuzament dacă există vreo diferență între costumul de atunci și cel de azi. Îmi spui tu ce părere ai.

Acest muzeu se adresează unui afect inteligent și nu unei rațiuni uscate. Cât de săraci suntem în fața celor care ne-au scris trecutul! Acest perimetru face ca omul contemporan să se simtă ca firul de iarbă.

Alături de acest muzeu, profesorul și elevii au creat o lume a plantelor indigene și exotice, o frumusețe naturală: Grădina Botanică Paul Țarălungă. Este singurul sat din întreaga țară cu o grădină botanică. „Ideea organizării Grădinii Botanice aparţine în totalitate profesorului Paul Ţarălungă care şi-a dedicat toată viaţa, să spunem, pentru a crea ceva să lase urmaşilor”, afirmă inginerul horticol, Petre Robu.

Muzeul_Paul_Taralunga

Gradina-Botanica-din-Prajesti-BacauPeste 2000 de specii se întâlnesc în acest loc și elevii școlii se pot bucura de ocazia de a vedea cu proprii ochi evoluția acestor specii de plante. Deși nu este de dimensiuni foarte mari, întâlnim aici plante și arbori de pe toate continentele lumii : nucul negru, exoticul nuc de cocos, arbori de vanilie și chiar copaci de ginkgo biloba. Aleile sunt străjuite de magnolii, platani și trandafiri al căror parfum te îndeamnă să descoperi esența.

Prăjești a devenit un loc turistic datorită acestui profesor de biologie care nu a renunțat până când visul nu i-a devenit realitate. Așa cum, despre  domnul Trandafir,  generațiile, astăzi, citesc cu aceeași pasiune, și generațiile viitoare îl vor regăsi pe profesorul Paul Țarălungă în ce a creat.

Elena Golăi