Este o clădire uimitoare, o combinație între importanță istorică și grandoare. A fost construită de Nicolae Ceaușescu, fostul dictator în perioada comunistă a României. Unii o caracterizează ca fiind o construcție ”faraonică”, deoarece depășește volumul piramidei Keops din Egipt. La capitolul ”clădiri administrative”, se află pe locul doi în lume, după Pentagon., ca dimensiune. Situat în centrul Bucureștiului, Palatul Parlamentului (Casa Poporului) este o clădire impunătoare. Printr-un proiect de reconstruire a capitalei, după cutremurul din 1977, s-a desfășurat un concurs național care a durat 4 ani. S-a impus arhitecta Anca Petrescu, de 28 de ani, care a coordonat întreaga lucrare. Au fost demolate clădiri importante precum: Mănăstirea Văcărești, Spitalul Brâncovenesc, Arhivele Naționale etc.
Catherine Lalumière spunea : ”Cât de lung este drumul parcurs de România în 4 ani, de la prima vizită pe care am făcut-o aici, în februarie 1990! Ați reușit chiar să îmblânziți acest enorm palat, un palat al megalomanului, dar, de asemenea, o capodoperă a românilor”.
Ritmul de lucru a fost infernal, povestea arhitectul. Cel care autointitulase acea perioadă ”epoca de aur” mergea în vizită pe șantier în fiecare săptămână. A fost un timp de galop al creației. Palatul Parlamentului se află în topul celor 7 minuni arhitecturale necunoscute, top realizat de BBC.
Stilul este neoclasic, cuprinde 3100 de camere, cu 12 niveluri la suprafață, 9 în subteran. Așa cum arată în exterior, imensă și sobră, dă trecătorului sentimentul de mirare și venerație. Orice pas făcut către interior surprinde. O jurnalistă din Elveția spunea că ”este un monument reprezentativ pentru totalitarism, nu pentru democrație”.
Încăperile sunt gigantropice: birouri, săli de conferințe și congrese, parcări subterane, piscină interioară, centru SPA, biblioteci și restaurante, muzeu. Stilurile interiorului, cele arhitecturale, sunt variate: baroc, renascentist, românesc-brâncovenesc. O parte dintre săli poartă numele oamenilor importanți ai istoriei României, ori după evenimentele ce au marcat țara noastră: Sala C. A. Rossetti, Salonul Brâncovenesc, Sala Drepturilor Omului, Sala Nicolae Bălcescu, Salonul Nicolae Iorga, Sala Unirii.
Sunt multe mistere legate de această clădire. Unul ar fi că Nicolae Ceaușescu a dorit să construiască un buncăr atomic. De asemenea, se spune că la subsol ar exista tunele secrete. Mai nou, se zvonește că Palatul ar fi bântuit de fantome și că într-un stâlp de la intrarea în clădire a fost zidit un tânăr de 27 de ani iar că de aceeași soartă ar fi avut parte și o zidăriță numită Ana.
Recordurile doborâte sunt trei: cea mai mare clădire administrativă civilă, cea mai masivă și cea mai scumpă din lume.
Cert este faptul că ”trăiește” pe locul de pe care au fost dărâmate biserici și clădiri cu valoare de patrimoniu, milioane de metri cubi de marmură, sute de mii de metri cubi de sticlă, covoare ce s-au țesut în interior căci din cauza dimensiunilor colosale, nu puteau fi transportate. Sursele de inspirație au fost orașul Nord-Coreean, Phenian (Pyongyang) pentru exterior și Palatul Versailles pentru interior. În prezent, adăpostește două componente ale legislativului României: Camera Deputaților și Senatul. Sala de Plen este acoperită cu o cupolă din sticlă albastră și verde, mată. CNN spune că ”este monumentul megalomaniac, Palatul dictatorului blestemat”. Montreal Gazette menționează că ”acest simbol stalinist enorm a fost vizitat de celebrități internaționale, politicieni și regi: George Bush, Vladimir Putin, Angela Merkel, Shakira, Michael Jackson etc.”
Agenția Spațială Europeană a dat informația că ”marele colos intră în pământ cu 6 milimetri pe an, din cauza greutății”.
Palatul Parlamentului ori Casa Poporului ori Casa Republicii cu siguranță are un mit așa cum are și Mănăstirea Meșterul Manole. Puterea haosului, fără a vedea și a auzi, nu poate fi îmblânzită decât prin sacrificii.
Elena Golăi