Cititul: un hobby pe care îl poți lua cu tine oriunde

,,Dacă nu îți place să citești înseamnă că nu ai găsit cartea potrivită.” spune J. K. Rowling. Cititul reprezintă o activitate prin care ne putem desprinde pentru o perioadă de timp de monotonia, stresul și oboseala pe care le resimțim din ce în ce mai mult în fiecare zi.  Ne ajută să uităm de probleme și să explorăm o nouă lume imaginară.

„Niciodată doi oameni nu vor citi la fel una şi aceeaşi carte.”
Din păcate, putem observa că din ce în ce mai puține persoane aleg să citească o carte în timpul liber. De ce se întâmplă acest lucru? Deseori, pentru că le impunem copiilor de la vârste foarte mici ce să citească. Crescând, aceștia asociază cititul cu o activitate care le este impusă, cu o obligație. Pe când cititul ar trebui să reprezinte pentru ei o plăcere. Cu toții ar trebui să facem tot ce ne stă în putință pentru a le trezi interesul și să îi motivăm să citească.

Mai târziu, dăm vina pe lipsa de timp. Ne plângem că trebuie să jonglăm cu serviciul/ facultatea, prietenii, familia, temele, lucrurile pe care trebuie să le facem prin casă etc. Lipsa timpului este problema principală cu care se confruntă societatea din zilele noastre. Însă trebuie să ne rezervăm pe cât putem, măcar câteva ore pe săptămână pentru o activitate care ne hrănește sufletul. O activitate care să ne ridice moralul și să ne pasioneze. Care să ne facă să visăm, care să ne facă să uităm de stresul, anxietatea, problemele și greutățile cu care se confruntă din păcate din ce în ce mai mulți oameni din zilele noastre.

De ce citim?

De ce am citit? De ce citim? De ce o să continuăm să citim?

Pentru că suntem oameni, pentru că simțim nevoia să știm că a mai trecut cineva prin ceea ce trecem și noi. Pentru că indiferent de secolul în care trăim, fiecare dintre noi se îndrăgostește, fiecare dintre noi simte frică, melancolie, bucurie, dezamăgire, extaz, tristețe. De aceea unele cărți, cum ar fi ,,Romeo și Julieta” vor fi citite și vor avea succes indiferent de numărul de generații care au trecut de la scrierea operei.

După cum spune George R. R. Martin, ,,Un cititor trăiește o mie de vieți înainte de a muri. Cel care nu citește trăiește o singură viață.” . De fiecare dată când citim o carte, intrăm într-un univers cu totul diferit de al nostru și trăim viețile protagoniștilor, trecând astfel prin nenumărate aventuri.  Ajungem să ne identificăm cu personajele din carte, de la cei mai diabolici răufăcători la cei mai altruiști eroi. Experimentăm o multitudine de sentimente, de la cel mai profund simțământ de ură la cea mai pură, necondiționată și mai ideală iubire.

O carte este singura modalitate de care dispunem prin care putem călători în timp. Cum? Cărțile reușesc să ne transpună într-o cu totul altă dimensiune. Cum este posibil acest lucru? Prin descrierile de locuri, persoane, acțiuni și limbaj însă nu numai pe care le realizează autorul. Aceasta este una dintre frumusețile pe care le experimentăm când citim. Putem ,,vizita” orice, oriunde, oricând dorim noi.

„Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.”

„Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.”

Beneficiile cititului

Deoarece în cărți sunt adesea prezentate mai multe puncte de vedere, citind, ne îmbunătățim capacitatea de a pune lucrurile în perspectivă și de a analiza cât mai obiectiv o situație. Devenim de asemenea mai sensibili la problemele altor persoane, dezvoltând o mai bună înțelegere a celor din jurul nostru, fapt ce are consecințe vizibile în viața noastră de zi cu zi.

Auzim din ce în ce mai mulți oameni plângându-se că ,,se plictisesc”. Însă cei ce au dezvoltat obiceiul de a citi nu cunosc termenul de plictiseală. Este imposibil să te plictisești când, cu fiecare carte deschisă și citită ne creăm o realitate doar a noastră la care nu mai are acces nimeni altcineva. O nouă viață, o nouă personalitate și o nouă lume. Cum am putea să ne plictisim când trăim atâtea vieți și alternăm în tot atâtea realități inimaginabile?

Chiar și timpul trece mult mai ușor când citim o carte, de exemplu când călătorim. O carte bună este cel mai bun companion în timpul unei călătorii mai lungi. Indiferent de cât de mult durează drumul până la destinație, timpul zboară atunci când începem să citim o carte. Ne smulge de pe scaunul pe care stăm preț de câteva ore și ne teleportează într-o lume ireală ce se află doar în imaginație noastră.

Adesea, citind o carte ne punem întrebări. Uneori despre lucrurile importante din viața noastră, alteori în legătură cu lucrurile mai puțin importante. Aceste întrebări însă nu își vor găsi niciodată răspunsurile în carte. De aceea cărțile ne ajută să ne dezvoltăm un simț analitic. Pentru că ne obligă într-un fel sau altul să gândim, să reflectăm.

Mai ai nevoie și de alte motive?

Ei bine, unele studii recente arată că cititul este o modalitate foarte bună de a scăpa de sentimentul de singurătate. Mai mult decât atât, cititul este foarte sănătos deoarece ne încetinește ritmul cardiac și ne eliberază de tensiunea musculară. Așadar, ce motive mai puteți găsi acum pentru a nu practica acest hobby minunat și extrem de accesibil?

,,Cărţile care te ajută cel mai mult sunt cele care te fac să gândeşti cel mai mult. Cel mai greu înveţi când citeşti cărţi uşoare; însă o carte extraordinară care vine de la un gânditor remarcabil este o corabie a gândirii, plină la refuz cu adevăr şi frumuseţe.”

Theodore Parker

Cosmina Cijevschi


Publicat

în

, ,

de către