Cel mai mare lac din Europa Centrală – Lacul Balaton

lacul BalatonLacul Balaton se numără printre cele mai lacuri din Europa și cel mai mare din Europa Centrală, acoperind o suprafață de 600 km pătrați, cu o lungime de 78 km, întinzându-se din orașul  Keszthely în partea de sud, până la Balatonkenese în nord. Denumirea lacului provine din slavonescul blato, care semnifica noroi.

Situat la 150 de km de Budapesta în Ungaria, lacul Balaton se găsește în regiunea Somogy și Veszprem din Bazinul Panonic. Fiind o regiune caracterizată de climatul continental, sunt înregistrate temperaturi medii anuale de 23°C, manifestându-se în timpul verilor lungi și călduroase (mai-octombrie). 

Din cauza influenței temperaturilor scăzute în depresiunea Panonică, pe suprafața lacului se formează în ianuarie și februarie un strat de gheață de aproximativ 30 cm. Alternanța între nopțile geroase și zilele mai însorite produce așa zisul Bubuit al Balatonului (după cum îl numesc localnicii), ca urmare a producerii unor crăpături pe platforma de gheață, urmate de zgomote foarte puternice.Lacul Balaton s-a format în Pleistocen, cauzele fiind de origine tectonică. Inițial lacul era alcătuit din cinci lacuri mai mici, care în timp s-au extins în direcția N-S.

Din cauza faptului că Ungaria nu are ieșire la mare, Lacul Balaton mai este denumit local și Marea Ungariei, iar datorită climatului și reliefului favorabil ramura turistică a înflorit de la an la an. Deși adâncimea maximă a lacului este de 11 m, zona este perfectă pentru practicarea diverselor sporturi acvatice (navigare, windsurf, kitesurf, schi nautic etc). Locația este ideală pentru plimbările cu bicicleta în natură (sunt puși la dispoziția cicliștilor peste 190 km de piste).

În apropiere se află Parcul National Balaton, Bazinul Pécselyi sau Bazinul Káli, ultimele două locații oferind o peisagistică încântătoare, aici putând observa rămășițele geologice ale fostei activități vulcanice, flora și fauna. În unul dintre cele mai mari ținuturi mlăștinoase din Europa, denumit Kis – Balaton se află o rezervație de aproximativ 200 de bivoli.

Datorită apelor cu un puternic efect terapeutic, locația este perfectă pentru tratarea anumitor afecțiuni, aici amintind una dintre cele mai faimoase stațiuni spa: Hévíz.Țărmul lacului este alcătuit din mai multe habitate, dintre care mai bine de jumătate sunt socotite a fi în stare naturală, 30% din porțiunea de la mal este pavat cu dalii, iar 12 % bolovani răsfirați artificial.

Anual, se organizează  în luna septembrie Cursa de înot Cross-Balaton pe o ditanță de aproximativ 6 k, între Révfülop și Balatonboglár

 

 


Publicat

în

,

de către