Băile Balvanyos – o oază de sănătate

Bálványos1
Sursa aici

Generalități

Situată în județul Covasna din Transilvania, stațiunea balneoclimaterică Balvanyos se bucură de o recunoaștere națională și internațională datorită numeroaselor izvoare de apă minerală și a peisagisticii de poveste. Situată pe cursul superior a pârâului Turia, stațiunea se află în perimetrul munților Bodocului și a masivului Puturosu, având o altitudine ce oscilează între 840 și 950 m.

Denumirea locului își are rădăcinile în termenul de origine maghiară bálvány (loc plin de stâlpi / de trunchiuri). Prima menționare a muntelui Puturos a avut loc în anul 1344, iar prima atestare documentară a zonei a avut loc în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Bazele pentru tratamentele balneare au fost puse în anul 1895, tot în această perioadă construindu-se o fabrică de lichefiere a dioxidului de carbon. Imediat după Primul Război Mondial se dezvoltă actuala stațiune sub îndrumările arhitectului Grigore Ionescu, iar în 1930 a fost construit primul Sanatoriu TBC (în prezent aici se află hotelul Best Western).  Încă din cea de-a doua jumătate a secolului trecut, în zonă existau instalații pentru băi calde cu apă minerală carbogazoasă în vane și bazine, bazine în aer liber cu apă minerală carbogazoasă, mofete și instalații de electroterapie și hidroterapie.

Climă

Manifestându-se un climat subalpin, în zonă clima este caracterizată de ierni lungi și geroase (primele zile ale anotimpului de cristal începând de pe 5/10 octombrie și terminându-se la sfârșitul lunii aprilie), iar învelișul vegetal îmbracă natura doar pentru o perioadă de 5 luni.  Temperatura medie anuală oscilează între 5,8 și 7,6 °C în funcție de altitudine, iar media precipitațiilor anuale este între 750 și 870 mm (cele mai importante precipitații din punct de vedere cantitativ se înregistrează în lunile mai și iunie).

Peisagistică

Băile Balvanyos se găsesc într-o zonă caracterizată de fenomene postvulcanice, grote, peșteri și izvoare de apă minerală tocmai datorită arealului vulcanic în care se află. În regiunea muntoasă întâlnim conurile vulcanice Ciomatu (1.301 m), Puturosu (1.143 m), Muntele Cetății (1057 m), Muntele Bolondoș (1.084 m). Vegetația întâlnită aici este caracterizată de păduri de conifere și foioase, plante ce aparțin zonelor mlăștinoase (roua cerului, curechii de munte).

Stațiunea face parte din două areale de protecție: Ciomad-Balvanyos și Munții Baraolt-Bodoc.

Anual mii de turiști iau cu asalt Băile Balvanyos datorită caracterului terapeutic de care se bucură stațiunea. Sunt tratate afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni ale aparatului locomotor, afecțiuni digestive, stimulatoare ale funcției renale, anemii, conjuctivite, boli profesionale, neurastenia.

Dincolo de caracterul terapeutic al stațiunii, cei care ajung aici se pot bucura de expediții montane, de Parcul Aventura și de bazine de înot. Totodată, ajuns aici, nu poți omite Mofeta Peștera Puturoasă, Grota cu Alaun, Peștera Ucigașă, Cimitirul Păsărilor, Capela Sfintei Marii, Cetatea Balvanyos etc., atracții turistice care impresionează prin aspect și istorie. De la stațiunea Balvanyos se poate ajunge la Tinovul Mohoș și Lacul Sfânta Ana.

Începând cu luna februarie, se organizează festivaluri anuale: Festivalul zăpezii, Pomana Porcului, Festivalul Primăverii, Ziua Muntelui Puturosu. Balvanyos este o oază de sănătate atât pentru trup, cât și pentru suflet.

Mihaela-Ștefania Puțeanu


Publicat

în

, ,

de către