Lacul Sfânta Ana – un loc al confluenței dintre mistic și real

lacul-sfanta-anaLacul Sfânta Ana este așezat în județul Harghita, în vecinătatea stațiunii Tușnad și reprezintă o puternică atracție turistică, datorită faptului că este singurul lac vulcanic din Români. Ultima erupție vulcanică din Carpați, a aut loc în urmă cu câteva zeci de mii de ani, loc în care astăzi se află la o altitudine de 946 m Lacul Sfânta Ana, ce își are obârșia în craterul vulcanului stins Ciomatu Mare.

Având o formă circulară și o adâncime de cel mult șapte m, lacul nu este învecinat cu izvoare, ci își colectează apa din precipitații. Un aspect interesant pe care îl conferă această zonă, nu este legat doar de imaginile peisagistice pe care le oferă, ci, spun localnicii, zona este văzută ca fiind un element de prognoză meteorologică.

În munte există două fisuri, care sunt considerate mult superioare informațiilor meteorologice oferite de oamenii de specialitate. Se spune că în momentul în care emanațiile ce ies la suprafață prin cele două fisuri pișcă la nas, atunci este semn că vremea se va înrăutăți și se apropie o furtună, în caz contrar, soarele nu va lipsi de pe bolta cerească. Oamenii de știință nu neagă aceste explicații, ei susținând faptul că aceste manifestări se datorează unei perioade post-vulcanice.

În momentul în care temperatura aerului scade, gazele din interiorul celor două fisuri urcă la suprafață, emanând în atmosferă un miros înțepător, semn că va avea loc o schimbare a presiunii atmosferice. Vizitat pentru complexitatea peisagistică ce îmbie ochiul vizitatorilor, cei care poposesc aici pot parcurge potecile turistice pentru a ajunge la Băile Tușnad.

Cum este bine cunoscută imaginația poporului român încă din vechime, nici Lacul Sfânta Ana nu a fost ocolit de legende frumoase ce stau la baza genezei lui. Se spune că, odinioară, erau doi care urmau să se căsătorească. Tânăra, Ana,nu-și dorea această căsătorie pentru că viitorul ei soț era un ranchiunos și un necioplit, dar fiindcă avea o avere considerabilă, părinții o obligau să accepte să-l ia de soț.

Tânăra se supuse parțial dorinții părinților, dar în seara nunții, mireasa a fugit și s-a aruncat în lac. Trupul ei nu a fost găsit nici până în prezent, dar localnicii au denumit lacul după fecioara deznădăjduită. În fiecare an, de hramul Sf. Ana se organizează o slujbă la marginea lacului,ala care participă mai marii ecleziastici.

Lacul Sfânta Ana este o încântare atât prin fauna și flora care se dezvoltă în apropierea lui, cât și datorită poveștilor care au încolțit de-a lungul timpului.

Mihaela-Ștefania Puțeanu


Posted

in

,

by