Auguste Comte – fondatorul pozitivismului

200px-Auguste_ComteIsidore Marie Auguste François Xavier Comte (n. 19 ianuarie 1798, Montpellier – d. 5 septembrie 1857, Paris), sociolog și filosof francez, este fondatorul pozitivismului, o mișcare filosofică și politică care s-a bucurat de o difuzie foarte largă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, avansând domeniul științelor sociale dându-i numele de „sociologie”.

În timp ce a fost eclipsat de neopozitivism, Auguste Comte a luat decizia de a dezvolta filosofia matematicii, filozofia chimiei și a biologiei, devenind primul filosof al științei. În schimb, filosofia politică a sa este mai puțin cunoscută pentru ca diferă de filosofia clasică pe care am moștenit-o.

Afla mai multe despre filosofia clasică din cartea de mai jos

[wp_cart_button name=”Introducere in filosofie” price=”19″]

Vezi cosul aici.

În timp ce studia la Universitatea din Montpellier, Auguste Comte a renunțat la monarhismul pe care i-l insuflase tatăl său Louis, un oficial guvernamental de impozitare și mama sa, Rosalie (Boyer) Comte, în favoarea republicanismului, fiind inspirit de Revoluția franceză.

În anul 1814, Auguste Comte a intrat la École Polytechnique și s-a dovedit a fi un matematician și om de știință genial, însă a părăsit școala înainte de absolvire și s-a mutat la Paris, unde, pentru o perioadă de timp, și-a câștigat existența din predarea matematicii și din journalism.

Pe cont propriu, Auguste Comte a dezvoltat o doctrină socială bazată pe principii științifice, iar în anul 1826 acesta a început să țină o serie de prelegeri pentru un grup de intelectuali.

În ciuda căderii nervoase pe care a suferit-o și a spitalizărilor periodice din următorii ani, a reușit să ducă la capăt munca pentru opera sa majoră Course of Positive Philosophy realizată în 6 volume, în care argument faptul că la fel ca lumea fizică, societatea funcționează după propriul său set de reguli.

În anul 1849, Auguste Comte a fondat Positivist Society (care există și în zilele noastre) și a publicat, între anii 1851-1854, 4 volume despre Système de politique positive.

Opera lui Auguste Comte în care a încercat să promoveze „noua ordine mondiala” prin care istoria, psihologia și politica se unifică pentru înțelegerea științifică a societății. Toată opera sa a fost promulgată de intelectualii din Europa și a influențat gândirea lui Karl Marx, John Stuart Mill și George Eliot.

Auguste Comte a murit la Paris, pe 5 septembrie 1857, datorită cancerului la stomac de care suferea.

Daniela Anei


Publicat

în

de către