Auguste Comte – fondatorul pozitivismului

200px-Auguste_ComteIsidore Marie Auguste François Xavier Comte (n. 19 ianuarie 1798, Montpellier – d. 5 septembrie 1857, Paris), sociolog și filosof francez, este fondatorul pozitivismului, o mișcare filosofică și politică care s-a bucurat de o difuzie foarte largă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, avansând domeniul științelor sociale dându-i numele de „sociologie”.

În timp ce a fost eclipsat de neopozitivism, Auguste Comte a luat decizia de a dezvolta filosofia matematicii, filozofia chimiei și a biologiei, devenind primul filosof al științei. În schimb, filosofia politică a sa este mai puțin cunoscută pentru ca diferă de filosofia clasică pe care am moștenit-o.

Afla mai multe despre filosofia clasică din cartea de mai jos

[wp_cart_button name=”Introducere in filosofie” price=”19″]

Vezi cosul aici.

În timp ce studia la Universitatea din Montpellier, Auguste Comte a renunțat la monarhismul pe care i-l insuflase tatăl său Louis, un oficial guvernamental de impozitare și mama sa, Rosalie (Boyer) Comte, în favoarea republicanismului, fiind inspirit de Revoluția franceză.

În anul 1814, Auguste Comte a intrat la École Polytechnique și s-a dovedit a fi un matematician și om de știință genial, însă a părăsit școala înainte de absolvire și s-a mutat la Paris, unde, pentru o perioadă de timp, și-a câștigat existența din predarea matematicii și din journalism.

Pe cont propriu, Auguste Comte a dezvoltat o doctrină socială bazată pe principii științifice, iar în anul 1826 acesta a început să țină o serie de prelegeri pentru un grup de intelectuali.

În ciuda căderii nervoase pe care a suferit-o și a spitalizărilor periodice din următorii ani, a reușit să ducă la capăt munca pentru opera sa majoră Course of Positive Philosophy realizată în 6 volume, în care argument faptul că la fel ca lumea fizică, societatea funcționează după propriul său set de reguli.

Citește și  Hamilton şi cea mai importantă problemă din informatică

În anul 1849, Auguste Comte a fondat Positivist Society (care există și în zilele noastre) și a publicat, între anii 1851-1854, 4 volume despre Système de politique positive.

Opera lui Auguste Comte în care a încercat să promoveze „noua ordine mondiala” prin care istoria, psihologia și politica se unifică pentru înțelegerea științifică a societății. Toată opera sa a fost promulgată de intelectualii din Europa și a influențat gândirea lui Karl Marx, John Stuart Mill și George Eliot.

Auguste Comte a murit la Paris, pe 5 septembrie 1857, datorită cancerului la stomac de care suferea.

Daniela Anei