Retrospectivă 2015 – Anul speranțelor și al provocărilor

Anul 2015Timpul zboară…, mai ceva ca un vultur! Parcă ieri sărbătoream Crăciunul 2014 cu familia, și mă gândeam că mai trece un an… și a trecut!

Da, a mai trecut un an și vor mai trece mulți alții fără ca noi să avem puterea de a încetini lupta asta nebună cu timpul. Aflându-mă în pragul unui an nou, mă gândeam la anul ce se pregătește să plece, ce s-a întâmplat în acest răstimp?

Ce am învățat? Cum m-am dezvoltat în anul acesta? Ce pot îmbunătăți în anul care vine?

Ar fi frumos să putem depăna poveștile tuturor  despre anul ce trece  dar oare, lumea asta mare ce povești are de spus? Multe! Sunt convinsă.

Din păcate știm cu toții de evenimentul din Clubul Colectiv din Bucuresti din data de 30 octombrie 2015, un eveniment foarte trist, sau atentatul de la Paris din 13 noiembrie, dar oare care sunt evenimentele bune, plăcute din lume? Evenimente pe care presa poate nu pune mult accent, dar asta nu înseamnă că ele nu au existat, trebuie doar să le acordăm atenția necesară, să înțelegem că fiecare situație vine cu bine și rău, și că trebuie să luăm lucrurile așa cum sunt.

Anul 2015 a fost un an plin de provocări și  de schimbări  majore, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a desemnat 2015 anul internațional al luminii, Anul internațional al solurilor și totodată Anul European pentru Dezvoltare.

clock-331174_640

Câteva evenimente majore au avut loc anul acesta și le amintim pe:

  • 1 ianuarie: Lituania a trecut la  moneda euro, lucru care a dus la extinderea zonei euro la 19 țări.
  • 7 ianuarie: Un meteorit având diametru de circa de 3 metri a străbătut cerul României la ora 03:05 minute dimineața și s-a dezintegrat înainte de a atinge pământul. Meteoritul a putut fi observat în București, Ilfov, Buzău, Vrancea, Brăila, Vâlcea, Brașov și în afară de lumina puternică și zgomotul exploziei în momentul dezintegrării, nu au existat alte efecte.
  • 12 ianuarie: Cristiano Ronaldo câștigă Balonul de Aur FIFA pentru a doua oară consecutiv.
  • 14 februarie: Radu Jude a fost câștigătorul premiului Ursul de Argint pentru cea mai bună regie cu lungmetrajul Aferim! Premiul i-a fost înmânat în cadrul celei de-a 65-a ediție a galei Festivalului de Film de la Berlin.
  • 20 martie: O eclipsă de soare, echinocțiul de primăvară (pentru cei care locuiesc în emisfera nordică) sau de toamnă (pentru cei din emisfera sudică), precum și o SuperLună au avut loc în acestă zi.
  • 2 mai: Se naște al doilea copil al Prințului William, Duce de Cambridge, o fetiţă – prințesa Charlotte de Cambridge, a patra în linia de succesiune la tronul britanic. Familia britanică regală a mai adăugat un membru, cei 4 pozând mândri în curtea palatului într-o ședință foto.
  • 20 iunie: România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN).
  • 9 septembrie: Regina Elisabeta a II-a a devenit monarhul britanic cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii (63 de ani și șapte luni), surclasând-o pe regina Victoria, stră-străbunica sa.
  • 28 septembrie: NASA afirmă că a găsit cea mai bună dovadă de existență a apei lichide pe Marte. S-a publicat în revista Nature Geoscience un studiu care indică faptul că în dungile de culoare închisă care pot fo observate pe suprafața planetei Marte s-au găsit semne care indică prezența unor săruri minerale „hidratate”, care au nevoie de apă pentru a se forma. Acest lucru prelungește în mod evident speranța pentru prelungirea existenței rasei umane în Univers.
  • 21 noiembrie 2015 se organizează la St. Catherines College, University of Oxford cea de a VIII-a ediție a Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie. Universitatea Oxford a înființat încă din anuș 2006 o comunitate pentru români, moment în care a și început să se predea limba română. Un sfert din studenții universității sunt români, lucru care spune multe depre capacitățile intelectuale ale studenților români.
  • 21 decembrie 2015 Echipa de handbal feminin a României este clasată pe locul 3 în lume.

După cum observăm, un an cu bune și rele, un an plin de provocări dar și de inovații. Nu putem să ne punem toată credința în miracole dar putem spera că prin ambiție, optimism, perseverență putem construi lumea în care trăim pas cu pas. Schimbarea nu începe neapărat cu guvernul sau puterile politice, ci începe din noi și cu noi. Noi suntem oamenii cei mulți care contează, fără noi lumea nu ar mai fi la fel. De aceea trebuie să construim lumea din jurul  nostru începând dinăuntrul nostru! Nu știu ceilalți cum simt dar eu simt că anul 2016 va aduce multe inovații și schimbări pozitive  în viețile noastre, și vreau să cred cât mai bine despre noul an pentru că dincolo de așteptări, noul an are potențial!

Diana-Elena Melinte