Rocarta-online

Drobeta-Turnu Severin


[Cuprins]

Date generale

Stema municipiului

Municipiu, resed. in Judetul Mehedinti, 115500 loc.; situat pe malul stang al Dunarii, in apropiere de barajul lacului de acumulare Portile de Fier (la capatul defileului Cazane-Portile de Fier); 65 m alt.

Istorie

Important centru militar si politic in perioada romana sub numele de Drobeta; aici, in anii 103-105, celebrul arhitect Apollodor din Damasc, a construit un pod peste Dunare, ale carui urme se mai vad si astazi. Declarata "municipium" in anul 124 si apoi "colonia" in 193, localitatea are o istorie zbuciumata, mai ales in timpul infloririi Imperiului Otoman.

Economie

In prezent este un important centru industrial si social-cultural (sistemul hidroenergetic si de navigatie, laminor de tevi, tabla, profile, santier naval, celuloza si hartie, combinat de prelucrare a lemnului etc.).

Turism

Principale obiective turistice: - Podul lui Traian, din care au ramas picioarele de la cele doua maluri ale fluviului; - Castrul roman, de forma dreptunghiulara (125/140 m), cu cate o poarta si un turn de paza pe fiecare latura, avand in centru "praetorium"-ul (sediul comandantului) - unde a poposit si imparatul Traian in iarna anilor 105 si 106; - Ruinele termelor romane, situate in apropiere de castru, din care se disting urmele bazinelor, camerelor pentru bai calde, salilor de gimnastica; - Cetatea medievala, construita in mai multe etape in sec. XIII-XV; - Muzeul Portilor de Fier, infiintat in 1912, cu colectii de istorie, stiinte ale naturii, arta populara mehedinteana, acvariu cu fauna specifica Dunarii din aceasta regiune; - in fata muzeului este statuia lui Apollodor din Damasc; - monumentul eroilor din 1916-1918; - bustul lui Traian si cel al lui Decebal.

Regiunea inconjuratoare

- Gura Vaii, unde se afla Portile de Fier; - Manastirea Vodita, considerata cea mai veche manastire din Tara Romaneasca (1371-1373), refacuta (1500 si 1689), apoi parasita; reinfiintata in 1990; - Cerneti, localitate rurala; - Simian, localitate suburbana: ostrov situat pe albia Dunarii (vezi Dunare), in fata acestui sat, unde au fost puse in evidenta urme de cultura materiala din neolitic si din epoca bronzului. Tot pe acest ostrov au fost transferate obiectivele social- economice de pe insula Ada Kaleh (acoperita de ape in urma construirii lacului de acumulare Portile de Fier), intre care Cetatea Turceasca din Sec XV, Minaretul si Geamia, ca si o parte din casele locuitorilor turci ai fostei insule; - Padurea Crihaia, loc de recreere si agrement, cu numeroase specii rare de arbori si plante, printre care se remarca bujorul cu frunze mici (Paeonia tenuifolis), declarat monument al naturii.

Domenii


Click here to access the EduSoft website