Rocarta-online

Calugareni


[Cuprins]

Date generale

Sat langa Bucuresti. Localitate de mare rezonanta istorica, datorita rasunatoarei victorii repurtate de Mihai Viteazul asupra turcilor, in august 1595. Cele cateva monumente inaltate aici, in cinstea viteazului voievod si a ostasilor sai, trezesc in memoria vizitatorilor imaginea crancenie batalii care a avut loc pe aceste terenuri mlastinoase si impadurite si a stralucitei victorii romanesti.

Podul peste Neajlov

Podul peste Neajlov, pe parapetele caruia, la capete, s-au aplicat doua perechi de basoreliefuri din bronz, sub forma de medalioane cu diametrul de 90 cm, executate de Constantin Baraschi (o pereche reprezentand capul domnitorului, cealalta stema Tarilor Romane unite sub sceptrul sau in 1600), precum si, incadrand medalioanele, inscriptii al caror continut evoca maretul eveniment istoric caruia i-au fost martore aceste meleaguri.

Crucea de Piatra

Crucea de Piatra, ridicata in 1913 pe muchea campului ce domina valea, unde armata lui Mihai si-a avut instalate tunurile, bastionul din sticla si cu acoperis din tabla de plumb, construit de Serban Cantacuzino, in anul 1682, inchide o uriasa cruce din piatra (inalta de 3m), iar pe peretii sai interiori sunt reprezentate aspecte din luptele lui Mihai Viteazul, ale Tarilor Romane pentru realizarea idealului de unitate.

Timbru - pictura Th. Aman

Alte obiective turistice

Un mic obelisc, inalt de 1m, ridicat de "stranepotii recunoscatori, de invatatorii si elevii unor sate din jur" in mai 1901, in memoria luptelor de aici. Ansamblul istoric de la Calugareni este o carte vesnic deschisa tuturor trecatorilor. La Calugareni se mai afla si o padure intinsa, care se constituie intr-o rezervatie botanica.

Domenii


Click here to access the EduSoft website