Ziua dreptății – 1 Decembrie

Cea mai importantă zi din istoria spațiului românesc o constituie data de 1 decembrie,  adoptată ca zi națională în anul 1990 de către fostul președinte Ion Iliescu. Dacă e să privim înapoi, Marea Unire a început, de fapt, mai devreme de 1 decembrie, 1918, când Sfatul Țării a cerut un singur stat național. Astfel, primul pas a fost cel din 24 noiembrie, când autoritățile din Basarabia au proclamat Republica Democratică Moldovenească, ca la 24 ianuarie să se adopte declarația de independență. De 25 de ani, toți cei care respiră românește, își arborează în suflete mândrul tricolor. Ratificarea Legii Unirii a avut loc la 10 zile de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de către Regele Ferdinand.

Marea Adunare Națională, Alba Iulia


De 25 de ani, mai exact din 1990, avem sufletele pictate în trei culori: albastru, galben și roșu. Uniți, cuceriți, dezbinați, regăsiți, râvniți, reuniți, astăzi suntem Acasă, acolo unde plângem și râdem în aceeași limbă, vorba poetului.

Înfăptuirea Marii Uniri în 1918 înseamnă, pe plan internațional, victoria asupra intrigilor politice. Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a fost convocată la 1 decembrie de către Marele Sfat al Națiunii Române din Transilvania și Ungaria la care au luat parte 1228 de deputați, votându-se Rezoluția prin care se cerea Unirea Transilvaniei cu Regatul Român. Tumultosul drum istoric al nostru, al românilor capătă contur, izbânda revenindu-le în mod exhaustiv oamenilor simpli, de aceeași…dorință –  unitate.

 

Tricolorul României

Astăzi, ziua gloriei o sărbătorim în prima zi de iarnă, când, în frig, în noi arde flacăra adevărului, îndepărtându-ne de crivățul estic îndreptat spre noi pentru a ne îngheța acea dorință.

Românii, din țară și de pretutindeni, pe 1 Decembrie își îmbracă sufletul în ie, cântându-i pe versuri semnate Andrei Mureșanu.

Celebrarea Zilei Naționale a României la 1 Decembrie, deja de două decenii jumătate, reprezintă, în esență, cea mai frumoasă victorie a noastră din istorie, când o urmare demnă a faptului înrolării în I Război Mondial a fost tocmai recuperarea Transilvaniei. Iată de ce, unii istorici, ca Filip-Lucian Iorga consideră că Marea Unire din 1918, 1 decembrie are o mai mare importanță decât celelalte uniri.

 

Tricolorul uriaș

 

An de an, românii se strâng sub tricolorul de la Alba Iulia care se întinde pe străzile orașului-istorie, iar Cetatea Alba Carolina reprezintă, mai ales în ziua de 1 Decembrie, un boț de aur în inima țării. În fiecare centru urban se desfășoară manifestații de amploare, parade militare impresionante, se încind hore strămoșești, se gustă din bucate tradiționale.

Se strâng români de pe ambele maluri ale Prutului și din cele patru colțuri ale lumii. Se cântă peste tot românește. Se zguduie Carpații de la temelie și parcă neimportante-s toate pe pământ. Tricolorul este mărțișorul veșnic, pe care îl purtăm cu dragoste la piept independent de sezon, pentru că trăim într-un singur anotimp – Veșnicia.

Basarabia, la 97 de ani distanță de la Marea Unire, așteaptă revenirea acasă și împlinirea istoriei.

Maria Dicusar