Dacă sunteți pasionați de crearea de site-uri, cea mai potrivită profesie pentru voi este cea de web developer. Aceștia sunt programatorii care proiectează, creează și modifică site-urile web.
Dezvoltatorii web pornesc de la ceea ce au nevoie utilizatorii, astfel încât să poată concepe designul și structura site-urilor conform așteptărilor acestora. Web developerii folosesc software-uri care le permit să dicteze ce fel de acțiuni pot utilizatorii să facă atunci când accesează un website.
După ce s-au lămurit în privința structurii și designului, programatorii vor adăuga, dacă este cazul, și componente grafice, audio sau video, folosind software-uri special concepute care permit create conținutului multimedia. De amintit este că web developerii sunt indispensabili și pentru crearea unui banal blog, pentru că în spatele acestuia stau structura, funcțiile și informațiile pe care le văd utilizatorii.
Dezvoltatorii web se ocupă nu doar de imaginea unui site, dar și de performanțele, capacitățile și, uneori, chiar și de conținutul acestuia. Cele mai populare limbaje și platforme pentru web development sunt HyperText Markup Language, JavaScript, Drupal, WordPress și Joomla.
Limbaje de programare cu care lucrează web Developers sunt HTML/CSS, JavaScript, Java, Swift, Ruby, Python și ASP.NET.
Rezolvă problemele de software și crează baze de date
Munca unui web developer este extrem de complexă, iar ca să vă faceți o idee, o să enumerăm câteva dintre cele mai importante lucruri pe care acesta le face. În primul rând, analizează nevoile utilizatorilor, apoi selectează limbajele de programare specifice, tool-urile de design sau aplicațiile și crează modele sau prototipuri web.
De asemenea, proiectează, construiește și modifică site-uri web, updatează site-uri, rezolvă probleme de software și de funcționare și se asigură că codul scris este compatibil cu browserele, dispozitivele și sistemele de operare.
Și asta nu e tot. Se ocupă și de proiectarea și implementarea firewall-urilor sau a message encryption-urilor, crează și dezvoltă baze de date compatibile cu aplicațiile și site-urile web și integrează strategii de e-commerce și de marketing.
Ținând cont de multudinea de lucruri pe care le poate face, un web developer poate alege să urmeze o carieră ca Front-end Developer, PHP Web Developer, UX Designer, UI Designer, Dezvoltator de Aplicații Web sau Website Specialist.
Munca unui dezvoltator web este de multe ori una de sisif. E nevoie de multă atenție, concentrare și răbdare, ca să nu mai vorbim de volumul mare de informații pe care acesta trebuie să le știe. Prin urmare, este important să deprindă încă de la început cunoștințele de bază, iar apoi pe cele avansate de la profesioniști în domeniu, dacă vrea să reușească într-un domeniu unde concurența este teribilă.