Vulcanii noroioși – o rezervație naturală unică în România

Sursa aici:
Sursa aici:

Vulcanii noroioși de la Pâclele Mari și Pâclele Mici pot fi găsiți în Subcarpații de Curbură, în localitatea Berca, din județul Buzău. Sunt singurii vulcani noroioși miniaturali din Europa, a căror existență se datorează erupțiilor de gaze din pământ.

În zonă sunt cunoscuți sub numele de pâcle, iar asemănarea lor cu vulcanii adevărați este desul de mare. Deși procesele care au loc la nivelul lor sunt similare, ceea ce îi diferă este compoziția care este antrenantă spre suprafață. În locul lavei mistuitoare, aceste mici conuri aduc la suprafață nămol și apă.

În urma unor cercetări efectuate în zonă pentru descoperirea unor surse de petrol, în anul 1867, vulcanii noroioși au fost descoperiți de francezul H, Cognand. Aceste cratere în miniatură au fost declarate în 1924 rezervație naturală.

Cum se formează aceste bule de noroi la suprafață? Ei bine, gazele naturale care se află la o adâncime de 3000 de m, în traiectoria lor spre suprafață, se împrietenește cu pânza freatică și solul argilos, și odată ce gazele se vor ivi la lumina zilei va ieși și acel noroi pe care îl vedem noi, formându-se conuri de diferite mărimi, care nu depășesc înălțimea de 8 m.

Deși ai impresia că acest noroi este o lavă cenușie, datorită buclelor ce par a clocoti, în realitate acele bule se obțin ca urmare a influenței gazelor subterane. Zona vulcanilor noroioși este una aridă, cu numeroase cruste de noroi formate la scurgerea acestuia odată ce a ieșit din crater. În total există trei zone caracterizate de prezența vulcanilor noroioși: Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari (22 ha.), Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici (16,5 ha.) și Vulcanii Noroioși de la Pâclele Beciu (mult mai micuți, doar 20*40 m).

Din bătrâni se povestește că zona noroioasă, cu pământ uscat și crăpat ar fi epiderma unui balaur, care de veacuri întregi își are locul în adâncul pământului. Ceea ce vedem noi că ar fi noroi, de fapt sete sângele  pocitaniei, care iese clocotind la suprafață.

Dacă ai ocazia să ajungi aici, există o listă de aspecte pe care este esențial să le știi:

  1. În apropierea vulcanilor mai poți vizita Mănăstirea Ciolanu, Tabăra de sculptură de la Măgura, Biserica din munte de Aluniș, Munții de sare și peșterile din zona Medelic, Focurile vii de la Lopătari etc. ;
  2. În apropierea vulcanilor noroioși este interzis fumatul, deoarece se orice sursă de foc poate aprinde gazul metan din zonă;
  3. Este interzisă apropierea de craterele vulcanicilor, întrucât acestea sunt destul de fragile și pot ceda sub greutatea unui om;
  4. Deși solul este sterp, puține fiind plantele care s-au adaptat condițiilor, există în zona vulcanilor noroioși, o serie de plante unice pe teritoriul României, care se întâlnesc doar în spații central asiatice. Amintim două plante halofile, protejate prin lege: Nitraria schoberi și Obione verrucifera.

Mihaela – Ștefania Puțeanu

 


Publicat

în

,

de către