Vine Moş Nicolae!

În ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae (6 decembrie), copii primesc daruri de la Moș Nicolae sau Moș Neculai,  un personaj legendar și mitic. Moş Nicolae este întâlnit şi în Ungaria (Mikulás), Cehia şi Slovacia (Mikuláš) și Polonia (Mikołaj). Moş Nicolae poartă tot haine roşii şi seamănă lui Moș Crăciun, ambii fiind o adaptare după Sfântului Nicolae.

Se spune că Sfântul Nicolae s-a născut în în provincia Lichia din Turcia, în secolul IV. Părinţii lui au fost oameni cu o situaţie materială bună, dar şi foarte credincioşi. Ei şi-au dorit mult un copil, iar unicul lor copil a fost Nicolae, care era foarte milos, înţelept şi curajos. Rămas orfan timpuriu, Sfântul Nicolae şi-a împărţit averea moştenită fără să păstreze nimic.

Apoi şi-a petreacut viaţa în tăcere şi singurătate, însă vestea lui Dumnezeu a fost alta: „În mijlocul poporului să-ţi săvârşeşti nevoinţa ta, dacă voieşti să fii încununat de Mine”. Nicolae a devenit Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, fiind un bun slujbaş al lui Dumnezeu. Este considerat cel care dăruieşte lumină şi har credincioşilor, ocrotitor al copiilor şi apărător al credinţei ortodoxe.

mos_nicolae_ghete

În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua activităţilor caritabile. Multe ţări şi-au păstrat propriile obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Nicolae, iar copiii tuturor ţărilor creştine au fost învăţaţi că în noaptea de 5 spre 6 decembrie la ei vine Moş Nicolae, cu dulciuri şi alte cadouri.

Se mai spune că dacă ninge pe 6 decembrie, atunci Moş Nicolae îşi scutură barba şi iarna poate să înceapă. Creştinii consideră că aceasta este ziua în care binele învinge răul, prin credinţă. În popor ziua este numită şi Sânicoara, iar oamenii se gândesc deja la Ignat şi la Sărbătoarea Crăciunului.

Legenda mai spune că Moș Nicolae vine călare pe un cal alb, iar Moș Craciun vine, în ajunul Crăciunului (seara zilei de 24 decembrie) pe o sanie trasă de reni.

Aţi fost cuminţi în anul 2015? Pregătiţi-vă ghetuțele lustruite, iar Moș Nicolae vă va lăsa în ele cadouri. Se spune că Moș Nicolae lasă o nuielușă copiilor obraznici, dar noi suntem siguri că voi aţi fost cuminţi.

Echipa EduSoft vă doreşte o seară plăcută!

www.edusoft.ro

 

 

 


Publicat

în

,

de către