Un loc de neocolit – Stațiunea Colibița

roturism_galerie_Colibita_foto6
Colibița (sursa aici)

Colibița este o localitate din județul Bistrița – Năsăud, ce se află situată pe Valea Bistriței, între Munții Bârgău și Munții Călimani. Situată la 50 de km de orașul Bistrița, localitatea este văzută ca fiind poarta de intrare în Munii Călimani. În prezent Colibița este o stațiune climaterică, ce a fost atestată încă din 1760, fiind denumită și poarta Călimanilor.

În zonă se află rezervații naturale ce se întind pe o suprafață de 800 de ha., zona fiind înconjurată de Vârfurile: Căsarul, Măguriţa, Ariilor, Buba și Dălbidanul. Regiunea se bucură de un număr mare de vizitatori, datorită climatului plăcut, cu un aer proaspăt și umiditatea destul de scăzută. Locul este o oază de sănătate pentru cei care suferă de probleme respiratorii, anemie, etc.

Din acestă zonă poți să purcezi la drum spre munții Călimani, munții Bârgăului și Pasul Tihuța. Tocmai datorită acestei accesibilități turistice. Zona a devenit un obiectiv turistic încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când, se spune că o tânără s-a vindecat de tuberculoză, datorită aerului aerului bogat în ozon. Arhitecta Erika Schuller s-a vindecat de aceeași boală și a hotărât să construiască un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză. Deși în perioada interbelică mulți au fost cei care s-au însănătoșit datorită acestui sanatoriu, clădirea și-a încetat activitățile în 1944 când a fost incendiat.

Până în 1975, Colibița a funcționat ca stațiune balneo-climaterică. După anii 1980 stațiunea a fost neglijată și a intrat în paragină, moment ce coincide cu începerea construcției barajului de formare a lacului de acumulare pe locul unei așezări sătești. Începând cu sfârșitul secolului al XX-lea Stațiunea Colibița s-a aflat într-o continuă dezvoltare, ajungând să fie o opțiune perfectă pentru iubitorii de munte, indiferent de anotimp. Cei care optează pentru această zonă se pot bucura de drumeții spre izvorul de apă minerală Borcut, excursii la pas pe traseele montane, plimbări cu săniuța, ciclism, alpinism, pescuit, schi, etc.

Mihaela – Ștefania Puțeanu


Publicat

în

,

de către