Ideea

Ai o prietenă bună? Sunteţi ca două surori? Dacă băieţii din clasa ta se cred deştepţi şi consideră că informatica e doar pentru ei, demonstrează-le că nu e aşa. Vino împreună cu prietena ta la cel mai cool concurs de informatică. E cool pentru că e doar pentru fete (pe bune!) şi pentru că puteţi să trageţi cu ochiul pe web sau pe cărţi când rezolvaţi problemele. Dar stai să vezi ce probleme: pe lângă probleme clasice de programare în C, cu vectori sau matrice, trebuie să programaţi un joculeţ în Scratch, un mediu de programare vizual, special făcut pentru elevi.

DSC_6446Şi asta nu e tot! În timpul concursului, poţi bea liniştită un ceai, o cafea, sau un suc, poţi mânca o pizza, iar premiile sunt surprinzătoare. De pildă, la ediţia din ianuarie 2014 fetele au primit… cărţi, haine şi accesorii drept premii. Îţi poţi imagina un concurs şcolar la care, la final, te întorci acasă cu o rochie special croită pentru tine?

În industria IT, procentul femeilor cunoaşte o scădere foarte mare faţă de vremea mamei sau bunicii tale (anii 1980-1990). Tocmai de aceea ne-am gândit la o metodă de a încuraja fetele să meargă în acest domeniu, care este de prezent şi viitor.

Poate că atunci când erai în gimnaziu participai la concursuri de matematică sau TIC, dar când ai dat de concurența băieților la liceu, ai spus că informatica e pentru ei. Nu e deloc așa. În industria IT există programatoare de succes, iar femeile sunt cei mai buni manageri de proiecte IT.

Noi am observat că, spre finalul clasei a XII-a puţine fete, comparativ cu băieţii, aleg să dea bacalaureatul la informatică sau să se îndrepte spre o facultate de profil.

Și credem că o cauză importantă este că în competiţiile tradiţionale (olimpiade, concursuri de informatică aplicată), prezența în număr covârșitor a băieților este descurajantă pentru fete. În astfel de concursuri, fetele sunt prea puţine şi rareori ajung în faze superioare ale competițiilor.

Noi credem că, precum în sport, fetele nu ar trebui să concureze cu băieții, ca să nu fie descurajate.

Noi considerăm că educaţia trebuie să fie centrată pe elev şi diferenţiată în funcţie de particularităţile de aptitudini, interese, vârstă, dar şi sex. De aceea, în iarna 2014-2015 am conceput acest concurs, prin care dorim să reducem discrepanţa existentă acum între numărul de băieţi şi numărul de fete din facultăţile de informatică, respectiv de pe piaţa forţei de muncă în IT.

Departe de noi gândul de a fi discriminatori sau feminiști. Dimpotrivă, acest concurs este o metodă prin care fetele sunt încurajate să ajungă să concureze de la egal la egal cu băieţii pe viitor.

DSC_6703Concursul se adresează elevelor din clasele X-XII și a studentelor din primul an de facultate, cunoscătoare ale limbajului de programare C și disponibile să învețe mediul de programare Scratch. Pentru a participa la concurs, elevele trebuie să fie grupate în echipe de câte două persoane. Elevele dintr-o echipă pot fi din instituții de învățământ diferite, de vârste diferite sau din clase diferite.

Dacă ideea noastră îți surâde, așteptăm să te înscrii la concurs, trimițând un e-mail la bogdan@edusoft.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>