The Beatles – rockul scrie istorie

3357_the_beatlesThe Beatles reprezintă un remarcant edificiu muzical în istoria rockului ce a succedat cel de-Al Doilea Război Mondial. În mod incontestabil membrii formaţiei – John Lennon (vocal, chitară ritm), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) şi Ringo Starr (baterie) – au exercitat o influenţă colosală asupra tinerei generaţii, de la acel moment, din Anglia, SUA, dar şi în alte ţări, cele 1,1 miliarde de discuri vândute în întreaga lume servind drept mărturie în acest sens. Mai mult, în anul 2004, trupa a figurat, în cadrul revistei Rolling Stone, în topul celor o sută de artişti ce au manifestat un puternic impact în orizontul cultural-artistic din toate timpurile.

Iniţiativa formării unei trupe muzicale i-a aparţinut lui John Lennon care, în 1954, grupând o serie de amici de şcoală, creează The Quarrymen. Ulterior, în anul 1957, acesta este impresionat de o prestaţie originală a lui Paul McCartney, care reuşeşte să pătrundă astfel în formaţie. În următorul an, McCartney îl recrutează pe George Harrison, foarte cunoscut şi admirat pentru prestaţiile sale solistice la chitară.

Dar până a ajunge să deţină în 1960 acest nume, grupul de artişti a suferit o perioadă de timp mai multe schimbări. Astfel, până a fi statornicită sub emblema The Beatles, trupa a purtat anterior denumiri ca Moondogs, John And The Moondogs şi Silver Beatles. Raţionamentul denumirii sub care artiştii şi-au consolidat unicitatea constă în asocierea conceptului de insectă – beetle (idee inspirată din numele formaţiei Crickets, a lui Duddy Holly) cu cel de bătaie a măsurii – beat. Anul următor, decembrie 1961, îl aduce ca impresar pe Brian Epstein.

În perioada aprilie – mai 1962 The Beatles îşi susţine spectacolele la Star Club din Hamburg, unde colaborează ocazional cu bateristul Ringo Starr, integrat la acel moment trupei Rory Storm and the Hurricanes. Nu peste mult timp însă acesta este asimilat grupului, distribuţia devenind astfel completă. Tot în acelaşi an formaţia semnează primul contract cu George Martin, producător al casei Parlophone (membră a EMI). La 5 octombrie 1962 apare şi albumul de debut – Please please me, înregistrat în numai 12 ore consecutiv şi care ocupă al doilea loc în topul oficial al Marii Britanii.

Grupul de artişti a devenit într-un scurt timp un fenomen mondial al muzicii rock, vânzarea a 2,5 milioane de discuri constituind un record în rândul artiştilor din Marea Britanie. Beatlemania s-a manifestat de-a lungul a trei ani (1963-1966), ea fiind declanşată de o apariţie televizată la London Palladium şi explodând ulterior în SUA, ca urmare a trei apariţii în The Ed Sullivan Show. Mai mult, single-ul I Want to Hold Your Hand va ocupa primul loc în topurile americane din 1964. În plus, o istorie irepetabilă a constat în faptul că extraordonara formaţie a ocupat primele cinci poziții ale Hot 100 din revista Billboard.

Mai-iunie a reprezentat o perioadă de turnee în Europa şi Australia, în luna iulie având loc premiera filmului A Hard Day’s Night, single-ul ce poartă această denumire bucurându-se de locul primordial în rândul clasamentelor. În lunile august-septembrie au realizat primul turneu peste ocean, urmat de un altul în Anglia şi apariţia unei alte melodii de top – I Feel Fine/She’s a Woman.

Anul 1965 este unul semnificativ, întrucât cei patru artişti au primit distincţia de membri ai Ordinului Imperiului Britanic pentru contribuţiile majore aduse în redresarea financiară a Angliei prin vânzările masive. În 1966, New Musical Express organizează ultimul concert în Anglia, continuat de turnee în Germania, Filipine şi Japonia.

O controversă survine în anul 1967, când Lennon periclitează imaginea trupei prin afirmaţia că religia creştină este pe cale de dispariţie, căci The Beatles a devenit mai populară ca Iisus. Ca urmare a acestui fapt, au survenit numeroase critici dure din partea grupărilor religioase, albumele lor fiind distruse sau chiar arse în unele ţări. Grupul continuă, totuşi, să-şi focuseze energia pe înregistrările a noi piese, compoziţiile reuşind să le alimenteze remarcabil reputaţia muzicală.

Cu toate acestea, destinul său financiar ia o turnură neaşteptată odată cu moartea managerului Brian Epstein, în 1967. Evenimentul provoacă o distanţare a membrilor trupei, ce încep să se concentreze pe interesele personale. Destrămarea lor oficială figurează din anul 1970, speranţa unei reuniuni fiind spulberată categoric de asasinarea lui Lennon de către Mark David Chapman în 1980. Totuşi, în 1995 ceilalţi membri şi-au dat interesul să înregistreze piesele Free as a Bird și Real Love, urmate de documentarul The Beatles Anthology – o colecţie de materiale nelansate anterior şi un documentar al trupei.

Adelina-Mihaela Poenaru