Technovation Challenge – experiența mea din Statele Unite ale Americii

Tatiana Moraru
Tatiana Moraru

Din luna februarie pînă pe data de 3 mai 2014, 884 de echipe din 45 de țări au participat la proiectul Technovation Challenge, pentru a crea aplicații mobile, ce vor rezolva probleme din comunitățile lor.

În semifinală am fost invitate în SUA, în California, San Francisco doar 10 echipe, unde una dintre cele 10 a fost și echipa mea cu numele proiectului AquaMea. Echipa AquaMea este alcătuită din 4 fete: Tatiana Moraru, Maria Toma, Mihaela Bîrcă, Corina Hariton, din satul Ștefănești, raionul Florești, Republica Moldova, din instituția de învățămînt Liceul Teoretic Ștefănești, în frunte cu mentorul nostru, profesorul de limba engleză, domnul Chip Moreland, voluntar in Peace Corps din SUA.

Problema cu care se confruntă atât consătenii noștri, cât și cetățenii Republicii Moldova, este calitatea apelor din fântâni, iar noi am hotărît să dezvoltăm o aplicație care să informeze cetățenii despre această problemă. Pentru a avea o aplicație de succes, am dezvoltat ideea noastră prin aplicația mobilă pentru sistemul de operare Android, folosind mediul de programare AppInventor, disponibil la adresa http://apinventor.mit.edu.

Am creat o hartă, unde am localizat 10 fântâni din localitatea noastră, iar la fiecare dintre fântâni apare descrierea calităţii apei, din punct de vedere al gustului, al aspectului şi al mirosului. Evident, sunt descrieri subiective, nu analize de laborator, dar suficiente pentru a informa un eventual cetăţean care ar sosi în dreptul acelei fântâni, pentru a şti dacă să consume sau nu apă de acolo. Astfel, aplicaţia oferâ consumatorilor posibilitatea de a alege o fântână cu o apă mai bună, fără a duce la consecințe negative, cum ar fi apariția diferitelor boli, precum hepatita A.

Mai jos puteţi vedea cum se poate utiliza aplicaţia noastră.

Aplicația noastră poate confirma despre neregulile care predomină în apa potabilă și oferă câteva sfaturi utile. La început, am folosit numele ApăPură, dar fiindcă deja există o companie în Moldova cu acest nume, noi am schimbat în AquaMea.

La aceast proiect, eu am lucrat într-o strânsă colaborare cu echipa, împreună cu mentorul nostru timp de 12 săptămîini. Pe data de 18 iunie 2014, în California, San Francisco, a avut loc competiția, unde noi, echipa AquaMea, am participat, ba chiar ne-am plasat pe locul 1 de pe glob și am câștigat 10.000 de dolari.

Aș putea spune că această experiență m-a ajutat mult pentru dezvoltarea orizontului meu de cunoaștere, am învățat să lucrez atât în echipă, cât și în domeniul IT. A fost mult de învățat și uneori eram obosite de câtă muncă făceam, dar în final am înțeles că absolut nimic nu a fost în zadar.

10448669_526906720747298_4696814627952288650_oimage

Când am fost în SUA, în prima zi toate împreună am făcut 1284 de poze, am vizitat Golden Gate Bridge și am avut parte de excursii la Universitate Standford, Universitatea Driper, FireFox Mozila și Intel. A fost una din experiențele de viață minunate, pe care nu le voi uita niciodată.

Tatiana Moraru