Szczecin- Parisul Poloniei

Suntem în luna iulie și poate că mulți dintre voi v-ați planificat deja modul în care vă veți petrece vara, dar niciodată nu e prea târziu pentru noi propuneri. Astfel, vreau să vă povestesc despre una dintre destinațiile care chiar m-a încântat foarte mult și poate vă va aduce și vouă aceeași bucurie. Vara trecută am avut deosebita ocazie de a călători in nord-vestul Poloniei, la douăzeci de minute distanță de Berlin, mai exact în orașul-port intitulat Szczecin.

Probabil acum vă întrebați: “Și cum mai exact se pronunță asta?”. Pronunția în română ar suna simplu: Șcecin. În orice caz, deși pronunția poate părea dificilă, nu vă lăsați descurajați de acest lucru. Ospitalitatea locului vă va face din prima să uitați de orice dificultate. Și de ce spun ospitalitate? Probabil istoria, factorii geografici și influențele vestice au făcut din acest oraș un loc în care oamenii sunt mult mai deschiși și nu au uitat încă cum să se ajute între ei.

Când vine vorba de orașul în sine, apa, verdeața și spațiul deschis sunt caracteristicile dominante ale panoramei urbane din Szczecin. Deși nu este așezat chiar pe țărmul Marii Baltice (cum cred mulți polonezi) orașul este înconjurat de apă. Szczecin se află la gura fluviului Oder, care conturează o parte a graniței de vest a Poloniei și se varsă în laguna care îi poartă numele. Axa urbanistică a orașului a avut ca model Parisul, iar străzile și bulevardele de-a lungul fluviului sunt foarte aerisite și spațioase.

Unul dintre cele mai frumoase locuri este bulevardul Wały Chrobrego. Este locul perfect pentru a admira unele dintre cele mai frumoase bărci din lume, care sosesc în Szczecin în fiecare an, pentru a participa la Regata internațională a Marilor Veliere. Nu voi putea uita serile minunate petrecute pe malul fluviului Oder. Orașul are o atmosferă de relaxare, acesta inspiră tinerețe și optimism. În fiecare seară tinerii se adună pe malul fluviului și se plimbă, fac glume, stau la terase sau ascultă muzică. Toți admiră însă peisajul superb și felul în care luminile clădirilor se reflectă în apă, creând pentru un moment senzația că cerul se îmbină cu pământul.

Muzeul Național din Szczecin cu siguranță este un loc pe care nu vreți să îl ratați în cazul în care veți călători aici

Acesta prezintă al doilea război mondial într-un mod inedit. Când intrați în muzeu, vă aflați la începutul războiului. După ce ați părăsit muzeul, războiul deja s-a încheiat. Este cu adevărat o călătorie care vă va face să înțelegeți mai multe și despre istorie, dar și despre modul în care polonezii au perceput războiul și ce a însemnat acesta pentru ei.

Dacă sunteți pasionați de autoturisme dar și de istorie, cu siguranță va trebui să vă treceți pe listă și Muzeul de Tehnică și Comunicație

Acolo am avut ocazia de a vedea multe autoturisme vechi și chiar de a ne urca în unele dintre ele (cel mai mult m-a impresionat tramvaiul, care era realizat din lemn). Castelul Ducal este un alt loc care merită vizitat, arhitectura fiind cu adevărat impresionantă. Dacă doriți să vă petreceți un weekend liniștit în familie, cel mai bun loc pentru acest lucru este parcul Jan Kasprowicz. Cu siguranță vă veți simți copleșiți în grădina cu trandafiri multicolori sau pe malul lacului minunat care se află în mijlocul parcului. Natura vă va inspira și vă va face să vă doriți să vă întoarceți acolo oricând.

Pe lângă muzee sau parcuri, nu pot sa nu amintesc de faptul că orașul are și o viață nocturnă activă. În fiecare seară, oamenii se adună în centrul vechi al orașului la diferite terase. Acolo puteți încerca berea poloneza (care este foarte bună) sau mâncarea tradițională (vă recomand din suflet să încercați pierogi, un fel de colțunași). Atmosfera relaxată, oamenii care cântă la terase și dinamica locului vă vor face să vă îndrăgostiți.

Recomand această destinație de vacanță tuturor oamenilor care doresc să cunoască o nouă cultură și să plece acasă cu amintiri de neuitat. Szczecin rămâne unul dintre cele mai frumoase orașe din Vestul Poloniei, cu o istorie bogată și multe locuri minunate de vizitat.

P.S. Dacă tot sunteți atât de aproape, vizitați și Berlin!

Ecaterina Filimon


Publicat

în

, ,

de către

Etichete: